ciągi
12345: W ciągu geometrycznym suma n−początkowych wyrazów wyraża się wzorem Sn = 5 (1 – 2n). Wyznacz
wzór ogólny tego ciągu.
7 mar 15:14
Fixed: Oblicz pierwszy wyraz ze wzoru na sume.
Pozniej drugi(S2 = a1 + a2 = a1 + a1q)
7 mar 15:16
Saizou : Sn=−10n+5
a1=S1
a2=S2−S1
a3=S3−S2
a4=S4−S3
...
an=Sn−Sn−1
7 mar 15:17
12345: czy rozwiązanie poniżej tego zadania, jest poprawne?
Sn= a1 *n
5(1−2n)= a1*n
5−10nn= a1
a1= 5−10
a1=−5
7 mar 15:22
12345: dlaczego a1=S1?
7 mar 15:23
Saizou : a suma ilu wyrazów jest równa pierwszemu wyrazowi ?
7 mar 15:24
krystek: S1=a1 stąd a1=5(1−2*1)=..
7 mar 15:24
Licealista D: Ponieważ masz pierwszy a gdy go sumujesz jest taki sam . Pomyśl logicznie , czym jest suma 1
wyrazu − tym wyrazem
7 mar 15:25
12345: n− początkowych wyrazów
i w takim przypadku wstawiamy 1 za n?
7 mar 15:26
krystek: A jak zapiszesz S2=?
7 mar 15:34
12345: myślę,że
S2=5(1−2*2)
7 mar 15:43
krystek: a dalej jak wyliczysz r?
S2=a1+a2 i teraz dalej pomyśl.
7 mar 15:45
12345: r?
7 mar 16:09
12345: tu chodzi o ciąg geometryczny
7 mar 16:10
12345: czyli jak wyliczyć q?
7 mar 16:11
12345: ze wzoru sn= n*a1
7 mar 16:11
12345: nie,
albo
ze wzoru
Sn= a1*1−qn1− q
7 mar 16:13
12345: S2= −5*1−q1−q
nie, nie mam pomysłu
7 mar 16:14
12345: mała pomyłka w zadaniu
ma być: Sn= 5(1−2n)
7 mar 16:17
12345: jak obliczę tak:
Sn= 5(1−2n)
S1= 5(1−21)
S1= −5
S2= 5(1−22)
S2= 5*(−3)
S2= −15
potem wykorzystać wzór: an= a1*qn−1
a2= a1*q{2−1}
−15= (−5)*q
−15−5= q
q= 3
czy jest rozwiązane poprawnie?
7 mar 16:24