p
olek: jeżeli osią symetrii paraboli o równaniu y=3(x+a)2 −6 jest prosta x=−4, to
10 mar 13:46
:P:
69
zielona strzałka wskazuje na x = −4
jest to postać kanoniczna −−>
69
czyli niech P to będzie wierzchołek paraboli
P = (a, −6)
jeżeli x = −4 jest osią symetrii i wiemy ze y dla wierzchołka = −6, czyli wierzchołek musi być
tam gdzie się na rysunku przecina zielona i czarna kreska. czyli a musi być równe −4.
Trudno to wytłumaczyć, jak coś pytaj.
10 mar 17:11
lol:
7 mar 08:19
Aga1.:
Wierzchołek paraboli (−a,−6).
Postać kanoniczna funkcji kwadratowej y=3(x−p)2−6
oś symetrii x=p, czyli p=−4
y=3(x+4)2−6
y=3(x+a)2−6
a=4.
7 mar 08:43