wykaz ze wszystkie wyrazy tego ciagu sa liczbami naturalnymi
nic u umiem: dany jest ciag ktorego wyraz ogolny okresla wzor an= 3n²+7n+23n+1
a) wykaz ze wszystkie wyrazy tego ciagu sa liczbami naturalnymi,
b) wykaz ze ten ciag jest arytmetyczny.
dziękuję z góry
6 mar 21:09
Eta:
| | (3n+1)(n+2) | |
an= |
| = n+2 |
| | 3n+1 | |
6 mar 21:12
irena_1:
3n
2+7n+2=3n
2+n+6n+2=n(3n+1)+2(3n+1)=(3n+1)(n+2}
a
n+1=n+1+2=n+3
a
n+1−a
n=n+3−n−2=1 ∊ R
Ciąg jest arytmetyczny o różnicy równej 1 (różnica a
n+1−a
n jest stała)
6 mar 21:13
nic u umiem: W życiu nie wpadłbym na to żeby to tak zapisać

Powiedzcie mi proszę dlaczego akurat w ten
sposób? Czy może jest jakiś inny sposób żeby to zrobić?
Dzięki wielkie
6 mar 21:29
nic u umiem: podbijam
6 mar 21:39
Skipper:
... czego Ty tu nie rozumiesz...
Dziewczyny popracowały nad wzorem określającym an tak aby go uprościć.
Zawsze możesz policzyć pierwiastki wyrażenia z licznika i zamienić na postać iloczynową
... a możesz też tak:
n+3
(3n2+7n+2):(3n+1)
−3n2 −n
6n+3
−6n−3
Skoro an udało się sprowadzić do postaci an=n+3
a wiesz, że n∊N+ ... to oczywiste, że wszystkie wyraz ciągu będą liczbami naturalnymi
6 mar 22:00
nic u umiem: dzięki
6 mar 22:52