ciągi p rozsz.
jacek: dany jest ciąg o wyrazie ogólnym an=a6−10n3+26. Wykaż że wszystkie wyrazy tego ciągu większe
od 1.
6 mar 21:05
Eta:
Zapisz porządnie an =....
6 mar 21:06
Saizou : n6−10n3+26>1
6 mar 21:07
Eta:
No to:
a
n=(n
3+5)
2 i n€N+
6 mar 21:08
Ajtek:
Ewentualnie n
3=t i t>0 co się rozumie samo przez się:
t
2−10t+25>0
i zabawa

.
Witam
Eta 
,
Saizou 
.
6 mar 21:10
Skipper:
można różnie ...np tak
n6−10n3+26>1 ⇒ n6−10n3+25>0 (n3−5)2>0 a to zachodzi dla dowolnego n
6 mar 21:12
Eta:
Zauważyłam chochlika
powinno być:
a
n=(n
3+5)
2
Witam
Ajtek i
Saizou
6 mar 21:15
Ajtek:
Eta gdzie ten chochlik

Wcześniej było dobrze

.
6 mar 21:16
Saizou : Witam Wszystkich i wracam za 10 minut
6 mar 21:18
Eta:


powinno być: a
n=(n
3−5)
2
Idę odpocząć przy dobrej herbatce i resztkach szarlotki
6 mar 21:22
Ajtek:
Smaczności

.
6 mar 21:24