Rozwiąż całke
Kiui: Rozwiąż całkę:
=|t=2x−5 , dt=20dx |
i co dalej
7 mar 14:48
huehuehue: a skad takie podstawienie ?
| | dx | |
20∫ |
| rozloz na ulamki proste |
| | (x+6)(x−1) | |
| 1 | | A | | B | |
| = |
| + |
| |
| (x+6)(x−1) | | x+6 | | x−1 | |
7 mar 14:57
Kiui: z pochodnej fukcji
7 mar 14:59
Kiui: nie rozumiem o co chodzi z tym A , B zawsze gdzieś to jest i mnie to zacinało mógłbyś
wytłumaczyć
7 mar 15:00
huehuehue: http://pl.wikipedia.org/wiki/U%C5%82amki_proste zapoznaj sie z tym
| 1 | | A | | B | |
| = |
| + |
| /(x+6)(x−1) |
| (x+6)(x−1) | | x+6 | | x−1 | |
1=Ax−A+Bx+6B i teraz sa dwa sposoby albo wstawiasz miejsca zerowe albo liczysz tak
x0 1=−A+6B
x
1 0=A+B wyliczasz A i B
| | A | | B | |
jak wyliczysz to rozwal to na dwie calki ∫ |
| + ∫ |
| |
| | x+6 | | x−1 | |
7 mar 15:04
Kiui: mam a i mam b co dalej
7 mar 15:14
Kiui: wzoru we wzorach nie ma
7 mar 15:15
huehuehue: naprawde ? pokaz mi to co Ci wyszlo
7 mar 15:16
7 mar 15:17
huehuehue: ulamki przed calki (niezapomniales o 20 na samym poczatku?) i potem jak chcesz to zrob
podtawienie t=x+6 dt=dx oraz t=x−1 dt=dx jak tego nie widzisz rzecz jasna. Podpowiem ze
| | 1 | |
powinienies skorzystac ze wzoru ∫ |
| dx =lnx+C |
| | x | |
7 mar 15:23
Kiui: teraz widze
7 mar 15:24
Kiui: a co z tą 20
7 mar 15:24
huehuehue: | | 1 | | 1 | |
20( |
| ∫...dx − |
| ∫...dx) juz wiesz co z nia zrobic ? |
| | 7 | | 7 | |
7 mar 15:27
Kiui: czekaj zaraz dam wynik
7 mar 15:28
Kiui: 20(ln|x+6|−ln|x−1|)
7 mar 15:30
huehuehue: a co z ulamkami ? poza tym w A wyszlo Ci −U{1]{7} dlaczego napisales ln|x+6| ? powinno byc tak
| | 20 | | 20 | |
− |
| ln|x+6|+ |
| ln|x−1| +C oczywiscie jezeli dobrze policzyles A ale mi tez tak wyszlo |
| | 7 | | 7 | |
7 mar 15:34
Kiui: czy z logarytmem trzeba coś zrobić dalej
7 mar 15:36
huehuehue: nie trzeba ale jak chcesz to mozna to zapisac ladniej
7 mar 15:40
Kiui: Genialni
7 mar 15:40