Proste
Buka: Proste o równaniach x−2y+4=0 i −2x−y+5=0 są:
A prostopadłe
B pokrywają się
C nie pokrywają się ale są równoległe
D przecinają się pod kątem ostrym
6 mar 17:21
Janek191:
| | 1 | |
x − 2 y + 4 = 0 ⇒ 2 y = x + 4 ⇒ y = |
| x + 2 |
| | 2 | |
−2 x − y + 5 = 0 ⇒ y = −2 x + 5
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Proste o podanych równaniach są prostopadłe, bo a
1*a
2 = − 1
==================
Odp. A
7 mar 16:40
Janek191:
| | 1 | |
x − 2 y + 4 = 0 ⇒ 2 y = x + 4 ⇒ y = |
| x + 2 |
| | 2 | |
−2 x − y + 5 = 0 ⇒ y = −2 x + 5
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Proste o podanych równaniach są prostopadłe, bo a
1*a
2 = − 1
==================
Odp. A
7 mar 16:41