sebo8: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których istnieje kąt ostry x taki, że cosx = 3 −
|m−1|.
5 mar 23:34
pigor: ..., otóż istnieje kąt ostry x taki, że
cosx= 3−|m−1| ⇔ 0≤ cosx ≤ 1 ⇔ 0≤ 3−|m−1| ≤ 1 /+(−3) ⇔ −3≤ −|m−1| ≤ −2 /*(−1) ⇔
⇔ 3 ≥ |m−1| ≥ 2 ⇔ |m−1|≤ 3 i |m−1| ≥2 ⇔ −3≤ m−1≤ 3 /+1 i (m−1≤−2 ∨ m−1 ≥2) ⇔
⇔ −2≤ m ≤ 4 i (m≤ −1 ∨ m ≥ 3) ⇔
m∊<−2;−1>U<3;4> . ...
6 mar 00:54
jikA:
Czy aby na pewno 0 ≤ 3 − |m − 1| ≤ 1? Według mnie winno być 0 < 3 − |m − 1| < 1 ponieważ jeżeli
cos(x) = 1 to mamy kąt zerowy kiedy cos(x) = 0 mamy kąt 90o (nie biorę pod uwagę 270o) a więc
kąt prosty a obydwa kąty czyli zerowy i 90o nie są kątami ostrymi.
6 mar 01:04
pigor: ... , kurcze, przepraszam , oczywiście wszędzie powinien być cosinus bez zera,
czyli od nowa to tak :
cosx= 3−|m−1| ⇔ 0< cosx ≤ 1 ⇔ 0< 3−|m−1| ≤ 1 /+(−3) ⇔ −3< −|m−1| ≤ −2 /*(−1) ⇔
⇔ 3 > |m−1| ≥ 2 ⇔ |m−1|< 3 i |m−1| ≥2 ⇔ −3< m−1< 3 /+1 i (m−1≤−2 ∨ m−1 ≥2) ⇔
⇔ −2< m< 4 i (m≤ −1 ∨ m ≥ 3) ⇔
m∊(−2;−1> U <3;4) . ...
6 mar 01:13
pigor: ... idę spać
6 mar 01:13
Jack:
1 tez nie może być, bo jest to kąt zerowy...
6 mar 01:22
pigor: ..., no tak, nocna pomroczność jasna
6 mar 22:59