Zadanie z fizyki
magdaa: Kapitan łodzi podwodnej spoczywającej w początku układu odniesienia XY dostrzega
nieprzyjacielski okręt płynący ze stałą prędkością v1=(√2,0). Torpeda, którą dysponuje okręt
podwodny porusza się z prędkością o wartości v2=√6. Pod jakim kątem względem osi OX należy
wystrzelić torpedę, aby trafiła nieprzyjacielski statek? Przyjmij, że w momencie wystrzelenia
torpedy, nieprzyjacielski statek znajduje się w miejscu o współrzędnych
(1,√3). Gdzie będzie znajdował się okręt w momencie trafienia weń torpedy?
4 mar 23:15
aniabb:

różowy odcinek 1+
√2*t
żółty odcinek
√3
zielony
√6*t
Pitagoras
(1+
√2 t)
2+(
√3)
2=(
√6 t)
2
1+2
√2 t+2t
2+3=6t
2
4t
2−2
√2 t−4=0
2t
2−
√2 t−2=0
Δ= 2+16=18
| | √2−3√2 | |
t1= |
| ujemne odrzucamy |
| | 4 | |
| | √2+3√2 | | 4√2 | |
t2= |
| = |
| = √2 |
| | 4 | | 4 | |
zielony odcinek
√6*
√2 = 2
√3
| | żólty | | √3 | |
sinα = |
| = |
| = 1/2 |
| | zielony | | 2√3 | |
α=30°
5 mar 08:40
magdaa: Dziękuje!
7 mar 00:34