Rozwiąż równanie wielomianowe:
tak: 2x
3 − x
2 − 5x + 3 = 0 Mam jeszcze problem z tym zadaniem.To już ostatnie
6 mar 20:48
Eta:
2x3−3x2+2x2−3x−2x+3=0
x2(2x−3) +x(2x−3)−(2x−3)=0
(2x−3)(x2+x−1)=0 Δ=...
dokończ...
6 mar 20:56
tak: Bardzo dziekuje, pozdrawiam
6 mar 21:00
Eta:
2 sposób
| | 1 | | 3 | |
szukasz pierwiastków wymiernych , kandydatami są : ±1,±3,± |
| ,± |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 | |
i podziel Hornerem wielomian po lewej stronie przez ( x− |
| ) |
| | 2 | |
6 mar 21:03
tak: Ok, tak też, dzieki, mam natomiast problem z zadaniem − wyznacz dziedzinę funkcji = f(x) =
√−x3−4x+2x2+8 Ładnie szło doprowadziłem do : (x−2)(x+2)(x−2) ≤ 0 Ale zawsze się tu
motam jak to się dokładnie skraca, prościzna, ale warto się w końcu nauczyć
6 mar 21:11
Eta:

.... (x−2)
2(x+2) ≤0 x= 2 −−− pierwiastek dwukrotny ( na osi odbicie wykresu!
Df= ..........
6 mar 21:19
Licealista D: (x−2)2(x+2)≤0
miejsca zerowe= 2, −2
(x−2)2 zawsze dodatnie ewentualnie dla argumentu 2 jest równe 0 .
x+2 ujemne dla argumentów (−∞;−2>
Odpowiedż (−∞;−2> u {2}
6 mar 21:20
Eta:
Dopisz na wykresie miejsca zerowe :
2 i −2 ( bo zapomniałam
6 mar 21:20
tak: Nie wiem coś chyba źle zrobiłem wcześniej bo w odpowiedziach do zadania mam :
x∊R\{−√3,−25,√3} Wiecie gdzie był błąd?
6 mar 21:56
Licealista D: Jedyne co zauważyłem, to że (−x+2)(x
2+4)≥0 wtedy D: x ∊ (−∞;2> . Zapisz całe zadanie może
6 mar 22:00