zastosowanie logarytmów
Monia: Zapisz przybliżenie podanych liczb w postaci a * 10n, gdzie a ∊ <1, 10 ) i n∊ N
a) 20082008
b) 567
7 mar 13:27
Monia: jakaś wskazówka
7 mar 13:43
aniabb: logarytmy
7 mar 13:46
Monia: no wiem ale nie wiem o co w tym chodzi
7 mar 13:46
aniabb: nad zadaniem w książce masz przykład i bardzo dokładnie jest rozpisane
7 mar 13:46
Monia: nie mam ... może myślisz o czymś innym
7 mar 13:49
Monia: więc ? podpowiesz coś?
7 mar 13:52
aniabb: log (liczba) = log a*10n = loga +log10n = loga +n
więc jak policzysz log z tej liczby to całości to będą n a to po przecinku to loga więc a =
10ułamek
czyli tu
log(20082008) = 2008*log2008 = 2008*3,30276 = 6631,9495266
czyli n = 6631 oraz a =100,9495266 = 8,9 = 9
czyli to jest 9*106631
7 mar 13:54
aniabb: masz masz, bo te same przykłady niedawno rozwiązywałam .... no chyba ze to był zbiór i
podręcznik
7 mar 13:55
aniabb:
log(567)= 67 log5 = 279936 * 0,69897 = 195666,8671338
n= 195666 oraz a = 100,8671338 = 7,36
czyli
567= 7,36 *10195666
7 mar 14:24