błąd bezwzględny
Monia: 1. Wyznacz liczbę x, jeśli przybliżenie z nadmiarem liczby x jest równe 13.8; błąd bezwzględny
tego przybliżenia wynosi 0.012
2. Wyznacz liczbę x, jeśli przybliżenie z niedomiarem liczby x jest równe 8.4 ; błąd
bezwzględny tego przybliżenia wynosi 0.26
7 mar 11:33
irena_1: 1.
Jeśli jest to przybliżenie z nadmiarem, to liczba x jest mniejsza o błąd bezwzględny od
przybliżenia
x=13,8−0,012=13,788
2.
Jeśli przybliżenie jest z niedomiarem, to liczba x jest o błąd bezwzględny większa od
przybliżenia
x=8,4+0,26=8,66
7 mar 11:42
Monia: a to ?
3. Wyznacz liczbę x, jeśli przybliżenie z nadmiarem liczby x jest równe 13.6; błąd względny
tego przybliżenia wynosi 0.00369
4. Wyznacz liczbę x, jeśli przybliżenie z niedomiarem liczby x jest równe 24.1; błąd względny
tego przybliżenia wynosi 0.001657
7 mar 11:51
Monia:
7 mar 12:02