matematykaszkolna.pl
Pytanie ogólne Kipic: Wiem ze napewno na tym forum sa bardzo ogarnieci ludzie z fizy i matmy i pewnie nauczyciele Mam problem nie wiem za bardzo czy oplaca sie uczyc funkcji wykladniczej , logarytmicznej , wymiernej i liniowej oraz wykresy trygonometrii do perfekcji ( lacznie z zadaniami z parametrem ) (oczywiscie funkcja kwadratowa zawsze sie przydaje wiec ja trzeba umiec perfekcyjnie) . Ogarnalem kilka matur z rozszerzenia i mam dylemat wlasnie , jakie jest Wasze zdanie na co trzeba klasc najwiekszy nacisk przed matura z rozszerzenia ? Co prawie zawsze sie przydaje ? co prawda ze wszystkiego moze byc co jest w wymogach do matury z rozszerzenia na stronie OKE no ale zawyczaj niema az takiego wglebiania sie. Prosze o jakies wskazowki .
25 lut 18:38
Mila: Uczysz się chyba nie tylko do matury? Staraj się jednak opanować wymienione działy, abyś nie miał kłopotów na studiach.Porozmawiaj na forum z ASDF, Basiek.
25 lut 19:30
Kipic: Mila tylko do matury z rozszerzenia robie te wszystkie zadania.
25 lut 20:47
Mila: Nie chcesz studiować?
25 lut 23:40
PW: Warto opanować stosowanie nierówności między średnimi. Widzę, że pojawiają się zadania typu Udowodnij, że jeżeli a,b,c są dodatnie i a+b+c=1, to
 1 1 1 

+

+

≥9.
 a b c 
Można je rozwiązać na kilka sposobów, ale znajomość nierówności między średnią arytmetyczną i geometryczną pozwala bardzo szybko "zarobić" punkty na egzaminie.
26 lut 23:48
wojtek: Podbijam temat. Miałem coś podobnego założyć, ale znalazłem ten, więc odświeżam. Moja sytuacja wygląda tak: trochę za późno zacząłem się uczyć (miesiąc temu), a chciałem przerobić obie książki Kiełbasy. Teraz widzę, że czasu mi nie starczy, więc chcę się przyłożyć szczególnie do zadań z poziomu rozszerzonego. Podstawę ogarniam w stopniu wystarczającym, dużych problemów nie mam. Stąd mam pytanie do wszystkich: Jakiego typu zadania pojawiają się najczęściej na rozszerzonej matmie? Które działy przerobić najdogłębniej, a które wystarczy "liznąć"? Co polecacie jeszcze robić? Zostały 2 miesiące... dawajcie jakieś porady, wskazówki Fajnie jakby temat był na wierzchu, żeby jak najwięcej osób się wypowiedziało. Z góry dziękuję wszystkim.
6 mar 15:25
Kipic: Gdy załozylem ten temat to chyba najbardziej przydatne okazało się najpierw obejrzenie wcześniejszych matur więc na tej stronie są wsyztskie z podstawy i rozszerzenia https://matematykaszkolna.pl/strona/3548.html najlepiej jest mniejwiecej ogarnac co bylo wczesniej i sprobowac sie pouczyc chociaz na tyle zeby mozna bylo je robic samemu . Sam tez w tym roku zdaje mature ale jaka bedzie to nie wiem przewiduje jedynie ze w tym roku zeby bylo cos innego to obawiam sie rownan wykladniczych
6 mar 15:58
Mila: Weź podręcznik III− Kurczaba i zrób wszystkie. Nie będzie niespodzianki.
6 mar 16:02
Kipic: A takie pytanie jak ja mam arkusze maturalne Aksjomat 2013 i Nowa era 2013 to one tez moga sie nadac czy jednak pazzdro ? bo juz sporo czasu robie te co mam i powiem ze duzo rzeczy nie wiedzialem a dopieor robiac sie dowiedzialem
6 mar 16:07
Kipic: bo 62 dni zostaly to chyab nie zdaze raczej przerobic pazdro i do tego jeszcze matura z fizy
6 mar 16:08
Mila: Aksjomat i Nowa Era też może być, ale jeśli podchodzisz tematycznie, to podałam Ci Kurczaba, bo tam jest dużo równań i nierówności wykładniczych i logarytmicznych.
6 mar 16:10
Fixed: Tez zdaje w tym roku, moim zdaniem z trygonometrii na maturze to same banały są. Popatrzyłem na wszystkie arkusze(rozszerzone) z tej strony i w każdym tylko przekształcić za pomoca jednego wzoru a pozniej podstawienie.
6 mar 16:11
Patryk: Witam,a to Pazdro, może ktoś napisać soc więcej (jaka oładka z ilu tomów się składa itp ,jak to rpzpoznac ) ?
6 mar 16:13
Kipic: Ale jak bedzie w tym roku na maturze to nikt nie wie
6 mar 16:14
wojtek: A może ktoś jakąś regułę wypatrzył? − Co będzie na 99.9%? Np. takie zadania z procentami raczej rzadko są? Ale jak u Kiełbasy takie jedno zobaczyłem to pogmatwane nieziemsko... Lepiej żeby się nie trafiło. Chyba w funkcją kwadratową są często i z wykresami trygonometrycznymi (co jeszcze muszą ogarnąć), co? Może jakieś wskazówki − np. co umieć najlepiej na pamięć (czego nie ma w tablicach a jest bardzo pomocne)?
6 mar 16:30
wojtek: bump
6 mar 23:06
Dominik: naprawde liczysz na to, ze ktos ci powie co bedzie na maturze?
6 mar 23:10
wojtek: Liczę na ludzi, którzy od lat w tym siedzą i doradzą co najczęściej występuje na maturze (zagadnienia z jakich działów) i do czego najbardziej się przyłożyć.
6 mar 23:12
krystek: Nikt Tobie na to pytanie nie odpowie.
6 mar 23:16
Dominik: na maturze sa zagadnienia ze wszystkich dzialow
6 mar 23:17
Dominik: jest przekrojowa z calego materialu liceum.
6 mar 23:17
Mila: Wojtek, procenty zawsze są, zobacz testy wyboru na info, warto je przerobić. http://www.zadania.info/d973/1
6 mar 23:25