Rozwiąż nierówność z wartością bezwzględną.
wajdzik: Rozwiąż nierówność z wartością bezwzględną:
D=R\{−2}
| 3x−4 | | 3x−4 | |
| ≤1 ∧ |
| ≥−1 |
| x+2 | | x+2 | |
| 3x−4−x−2 | | 3x−4+x+2 | |
| ≤0 ∧ |
| ≥0 |
| x+2 | | x+2 | |
2(x−3)(x+2)≤0 ∧ 2(2x−1)(x+2)≥0
| | 1 | |
x1=−2, x2=3 x1=−2, x2= |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
x∊(−2,3> ∧ x∊(−∞,−2) U < |
| ,+∞) |
| | 2 | |
Część wspólna:
| | 1 | |
Odpowiedź: Rozwiązaniem równania jest część wspólna: x∊< |
| ,3> |
| | 2 | |
6 mar 21:49
wajdzik: Czy mógłby ktoś pomóc?
6 mar 22:00
jikA:
Znowu pokaże szybszy sposób.
D = R \ {−2}
| | 3x − 4 | |
| |
| | ≤ 1 / * |x + 2| |
| | x + 2 | |
|3x − 4| ≤ |x + 2|
3x − 4 ≤ x + 2 ∧ 3x − 4 ≥ −x − 2
| | 1 | | 1 | |
x ≤ 3 ∧ x ≥ |
| ∧ x ≠ −2 ⇒ x ∊ [− |
| ; 3]. |
| | 2 | | 2 | |
6 mar 22:03
wajdzik: Dziękuję, aczkolwiek wolę wolniej i dokładniej.
6 mar 22:06
jikA:
Oczywiście jak kto woli jak kto lubi.
6 mar 22:08