Rozwiąż nierówność z wartością bezwzględną.
wajdzik: Rozwiąż nierówność z wartością bezwzględną.
Za bardzo nie wiem jak się tutaj zachować. Da ktoś wskazówki?
6 mar 22:27
Andrzej: rozważ przypadki gdy x>0, x=0 i x<o.
później nie zapomnij o założeniach
6 mar 22:31
Fixed: A trzeba oddzielnie x=0, czy mozna normalnie z definicji x≥0 i x<0 ?
6 mar 22:32
Saizou : najpierw zrób założenia
6 mar 22:33
Aga1.: x≥0 oraz x<0
6 mar 22:34
Mila:
Ponieważ |x|≥0 to 3|x|+4>0 i możesz pomnożyć przez mianownik
|x|−1≥3*(3|x|+4)
|x|−1≥9|x|+12⇔dokończ
6 mar 22:35
wajdzik: x>0
D=R\{−1{1}{3}
| x−1 | | x−1−3(3x+4) | | x−1−9x−12 | |
| ≥3 |
| ≥0 |
| ≥0 |
| 3x+4 | | 3x+4 | | 3x+4 | |
| −8x−13 | |
| ≥0 (−8x−3)(3x+4)≥0 |
| 3x+4 | |
x>0 się zgadza?
6 mar 22:46
6 mar 22:47
6 mar 22:49
Licealista D: (−8x−13),a nie (−8x−3)
6 mar 22:50
wajdzik: yyy, źle. −3{1}{4}≥0 a więc x=0 ⇔ x∊∅
6 mar 22:51
wajdzik: zgubiłem jedyneczkę
6 mar 22:51
Licealista D: Nie musisz rozwiązywać w 3 przypadkach wystarczy x≥0 i x<0
6 mar 22:53
Mila: Wajdzik, po co komplikujesz sobie rachunki, zobacz co Ci napisałam.
6 mar 22:53
Licealista D: A i pamiętaj, że w każdym przypadku musisz dać założenie, że w mianowniku nie ma 0 .
6 mar 22:54
Mila: Żadnych przypadków.
6 mar 22:54
wajdzik: Mila, wybacz ale nie wiem za bardzo jak to pociągnąć dalej..
| | 1 | |
|x|−1≥9|x|+12 ⇔ x−1≥9x+12 ⇔ x=1 V x=−1 |
| |
| | 3 | |
Zgadza się?
6 mar 22:57
Licealista D: 1/ x−1 ≥ 9x + 12
−8x ≥ 13
x ≤ −i{13}{8}
2/ −x−1 ≥ −9x + 12
−10x≥13
x≤−1310
Część wspólna x ∊(−∞; −138>
6 mar 23:09
Licealista D: I wcześniej trzeba umieścić założenie, że x ∉ {−43; 43 }
6 mar 23:11
Licealista D: Przepraszam w
2/ 8x ≥ 13
x ≥ 138 , więc części wspólnej nie ma, czyli nie ma takiego x.
6 mar 23:13
Mila:
Sprawa prosta, postępujesz jak ze zwykłą nierównością.
|x|−1≥9|x|+12 /−9|x|
−8|x|≥13 /*(−1)
|x|≤−13 brak rozwiązań, ponieważ |x|≥0
Przeanalizuj, może Ci się przydać.
6 mar 23:22
Licealista D: Toż to fakt, głupi ja

. Po co to rozpisywać, przecież można działać na wartości bezwzględnej.
Ahh teraz już będę wiedział
6 mar 23:25
Mila: Do , Licealisty, zwróć uwagę na mianownik, jest dodatni, to bardzo upraszcza zadanie, nie
zawsze tak jest, ale najpierw trzeba spojrzeć spokojnie, potem działać.
Ponadto w wartości bezwzględnej masz tylko x.
Przykład na myślenie.
6 mar 23:29