Pacanejro
Pacan: W okrag o srodku O wpisano taki czworokat ABCD ze AB ma 8 BC ma 4 a masz obliczyc promien tego
kregu jezeli kat miedzy promieniami AO i CO ma miare 120 stopni
normalnie niemam pojecia co to ma byc blagam zrobcie chociaz troche zebym wiedzil jakto sie
robi blagam all
7 mar 12:48
Skipper:

dwa razy twierdzenie cosinusów
7 mar 13:23
aniabb:

kąt wpisany jest połową kąta środkowego (na tym samym łuku)
i dwa tw. cosinusów
d
2=8
2 +4
2−2*8*4*cos60°
d
2=R
2+R
2−2*R*R*cos120°
cos120°= − cos60° = −1/2
7 mar 14:34
Kipic: A ja dorzuce swoje pytanko swoje :
bede sie wzorowac na rysunku anibb

skoro jest wpisany i mamy dlugosci 4 i 8 przy kacie 60 stopni
wiec z twierdzenia sinusow pliczymy dlugosc d
a potem skoro juz otrzymalismy dlugosc d to mozna zastosowac twierdzenie sinusów :
ale jak tak robie to mi wychodzi co innego jakbym liczyl ponownie z twierdzenia cosinusow te
120 stopni
wiec mozna czy mam blad w obliczeniach

?
7 mar 15:28
konda: W jaki sposób policzyłeś d z twierdzenia sinusów?
7 mar 15:30
Kipic: znowu za szybko wybieglem w przyszlosc i napisalem sinusów tam ma byc :
"wiec z twierdzenia cosinusów policzmy dlugosc d "
7 mar 15:31
konda: Powinno wyjsc dobrze
7 mar 15:37
Kipic: | | 4√21 | |
powinno ale nie musi bo jak l z twierdzenia cosiunsów licze dwa razy to wychodzi |
| |
| | 3 | |
| | 2√36 | |
a jak z twierdzenia cosinusow a potem z sinusa to |
| |
| | 3 | |
7 mar 15:40
konda: Musisz mieć błąd w obliczeniach
7 mar 15:42
Kipic: mozliwe
7 mar 15:46
aniabb: mi wyszło R=4 z obu przypadków
8 mar 07:19
Hyphaee: W obliczaniu wychodzi mi układ równań
d2=64+16−64*0,5 i d2 =R2 + R2 * 2R2(−sin30)
Po postawieniu:
48=2R2−2R2*(−0,5)
48=3R2
Widzi ktoś błąd? Bo ja nie mam pojęcia co robię źle. W odp jest (4√21)/3
30 mar 15:49
faradaja: wychodzi mi tak samo jak hyphaee, może ktoś powiedzieć co jest źle?
10 mar 22:24
Eta:

z tw. kosinusów w ΔABC
d
2=64+16−2*8*4*(−1/2) ⇒ d
2=112
z tw. kosinusów w ΔAOC
112=R
2+R
2−2R
2*(−1/2) ⇒ 3R
2=112
============
aniabb zaznaczyła nie ten kąt ( wtedy dla R=4 −− sprzeczność bo ΔBOC równoboczny
więc kąt OBC =60
o
oraz kąt ABC=60
o −−− i mamy sprzeczność
10 mar 22:48