wskazówka,pomoc.
zuzaaaa:

Hej : ) ponieważ dalej próbuję połapać się w zadaniach zwracam się z prośbą o jakąś
wskazówkę/nakierowanie mnie . Nie proszę,żeby ktoś rozwiązał je za mnie,ale proszę o wsparcie
i ewentualne sprawdzenie czy pomoc ; ))
Podaj miary kątów ostrych trójkąta prostokątnego,którego przyprostokątne mają dł. 2 i 2
√3
narysowałam już trójkąt i podpisałam. co dalej ? mam wyliczyć x z Pitagorasa

przepraszam za paskudny rysunek,ale nie potrafię się obsługiwać opcją rysuję.
7 mar 18:02
zuzaaaa: x=4
i co dalej ?
7 mar 18:03
krystek:
7 mar 18:06
zuzaaaa: 22+(2√3)2=x2
4+12=x2
x2=√16
x=4
na tym się z\atrzymałam,bo nie wiem jak to dalej poprowadzić.
7 mar 18:07
zuzaaaa: ten pitagors do czegoś mi się przyda? czy niepotrzebnie go liczę...?
7 mar 18:07
zuzaaaa: sin α = a/c
cos α = b/c
tg α = a/b
sin β = b/c
cos β = a/c
tg β = b/a
i jak teraz wyliczę kąty?
7 mar 18:11
7 mar 18:16
krystek: α=30 to β=90−30=60
7 mar 18:17
zuzaaaa: ok to spróbuję zrobić tak dla β .
7 mar 18:18
zuzaaaa: no faktycznie to z tych związków tryg. ?
dziękuję..: ))
7 mar 18:19
krystek: Z sumy katów w trójkącie również !
7 mar 18:19