matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
qaś:
−1
n
+
2
+ 1
ciąg a
n
jest określony wzorem a
n
=
Wynika stąd, że a
5
jest ile
n + 1
równe? Bardzo proszę o rozpisanie tego zadanie w krokach
Jutro będę je na poprawie przedstawiać i tłumaczyć
6 mar 21:40
Saizou :
a
5
=? za n wstawiamy 5
−1
5+2
+1
−1
5
+1
−1+1
a+5=
=
=
=0
5+1
6
6
6 mar 21:42
Saizou :
poprawka
−1
7
+1
=0
6
6 mar 21:43
irena_1:
Myślę, że tam −1 jest w nawiasie... (czyli do potęgi trzeba podnieść (−1))
(−1)
5+2
+1
(−1)
7
+1
−1+1
0
a
5
=
=
=
=
=0
5+1
6
6
6
6 mar 21:44
qaś:
dziekuje
6 mar 21:46