????
asdf: Trójkąt ABC ma boki długości 18, 24, 12, a DEF dł. 2, 3, 4. Wynika stąd, że:
Pabc=6Pdef
Pabc=3Pdef
Pabc=1/6Pdef
Pabc=1/36Pdef
7 mar 17:17
Mila: porządkujemy dane
12,18,24
2,3,4
12:2=6
18:3=6
24:4=6
Δ są podobne , ΔABC∼ΔDEF w skali k=6
stosunek pól figur podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa
P
ΔABC=36*P
ΔDEF
7 mar 17:39
Basia: a może zmienisz nick ? na przykład na zxcv ? też ładny
asdf jest tu dość znany
12 = 2*6
18 = 3*6
24 = 4*6
△ABC ~ △DEF w skali s=6
PABC = 62*PDEF = 36*PDEF
7 mar 17:42
zxcv: Dziękuje
7 mar 18:03
Mila: Witaj, Basiu, pod moim nickiem też ktoś pisze, ale na czarno.
7 mar 18:08
Basia: Witaj
Milu 
Czarnej Mili, mam nadzieję, nikt z Tobą nie pomyli, a tu już pytano czarnego
asdf
dlaczego student takie pytania zadaje..........................
7 mar 18:11
zxcv: Mnie jeszcze daleko do studenta
7 mar 18:13
Basia: oj zgadza się
7 mar 18:14