Razorian :): Witam mam kilka zadanek do rozwiązania, za które nie mam pojęcia jak się zabrać. Będę
ogromnie wdzięczny za pomoc

1. Dla jakich wartości parametru m równanie: mx
3 - (2m + 1)x
2 + (2 - 3m)x = 0 ma
pierwiastki, których suma jest dodatnia?
2. Liczby 3 i -1 są pierwiastkami wielomianu W(x) = 2x
3 + ax
2 +bx + 30.
a) Oblicz trzeci pierwiastek
b)Rozwiąż nierówność W(x)>0
3. Dla jakich wartości parametru k równanie: x
5 + (1 - 2k)x
3 + (k
2 - 1)x = 0 ma pięć
pierwiastków rzeczywistych?
4. Dany jest wielomian W(x) = x
3 + kx
2 - 4
a) Wyznacz k, jeśli wiadomo, że ten wielomian jest podzielny przez dwumian (x + 2)
b) Dla wyznaczonej wartości k rozłóż wielomian W(x) na czynniki najniższego możliwego
stopnia i podaj wszystkie jego pierwiastki.
5. Wielomian W(x) = x
3 - x
2 +ax + b jest równy wielomianowi T(x) = (x - 2)
2 * (x -
c), gdzie c ≠ 2. Wyznacz wartość współczynników a, b i c. Rozwiąż nierówność T(x) ≤ 0.
6. Dla jakich wartości parametrów a i b reszta z dzielenia wielomianu W(x) = x
3 + 2x
2
+ax + b przez wielomian P(x) = x
2 + x - 2 jest równa R(x) = 4x - 3 ?
Jesteście moją ostatnią deską ratunku

Bardzo was proszę o pomoc

Będę naprawdę
ogromnie wdzięczny
20 sty 20:05
zzk: wskazówki:
ad 1) x * ( mx2-(2m+1)x+(2-3m) ) = 0
ad 2) 2(x-3)(x+1)(x-p) = 2x3+ax2+bx+30 -- porównaj współczynniki wielomianów
ad 3) x( x4 +(1-2k)x2 +(k2-1) ) =0 -- rozwiąż równanie dwukwadratowe podstawiając t =
x2
ad 4) podziel wielomian W(x) przed (x+2)
ad 5) wymnoz czynniki w T(x) i porownaj wspolczynniki przy potęgach x'a
ad 6) podziel wielomiany
20 sty 20:18
Razorian :): zadanie 3, 4 i 6 ok

ale w pozostałych nadal nie mam pojęcia co i jak
20 sty 21:22
zebra: w 1/
a≠0 czyli m≠0
Δ≥0
x1 +x2 = - b/a >0 to ze wz. Viete'a
rozwiąż układ tych trzech warunków i podaj jako odp
cz. wdspólna tych rozw.
w pozostałych w/g wskazówek podanych przez zzk
dasz radę !
napisz co otrzymałeś ! sprawdzimy!
20 sty 21:37
zebra:
Zapomniałam Ci dopisać ,że już pierwszy widać ,że x= 0
niezależnie od "m"
czyli zbadaj tylko to kwadratowe w nawiasie!
20 sty 21:39
zebra:
Zapomniałam Ci dopisać ,że już pierwszy widać ,że x= 0
niezależnie od "m"
czyli zbadaj tylko to kwadratowe w nawiasie!
20 sty 21:39
zzk: 1) x * ( mx2-(2m+1)x+(2-3m) ) = 0 ⇔ x =0 lub ( mx2-(2m+1)x+(2-3m) ) = 0
pierwiastek: x0=0
liczymy dalej: ( mx
2-(2m+1)x+(2-3m) ) = 0
Δ = (2m+1)
2 - 4(2-3m)*m = 4m
2 +4m+1 - 8m +12m
2 = 16m
2 -4m +1 > 0 dla każdego m
x1 = ( (2m+1) -
√16m2 -4m +1 )/(2m)
x2 = ( (2m+1) +
√16m2 -4m +1 )/(2m)
chcemy zeby x0+x1+x2 > 0
0 + ( (2m+1) -
√16m2 -4m +1 )/(2m) + ( (2m+1) +
√16m2 -4m +1 )/(2m) =
2(2m+1)/(2m) = 2m+1 > 0 ⇔ m > -1/2
2) 2(x-3)(x+1)(x-p) = 2(x
2-2x-3)(x-p) = 2(x
3-px
2+2px-2x
2-3x+3p) = 2x
3 - 2(2+p)x
2 +
2(2p-3)x+6p
porownujemy wspolczynniki ze wspolczynnikami wielomianu 2x
3+ax
2+bx+30
2 = 2
-2(2+p) = a
2(2p-3) = b
6p = 30
rozwiazujemy powyzszy uklad wzgledem a, b, p

Tylko sprawdz czy sie nie walnelam gdzies
po drodze - generalnie metoda jest wlasnie taka.
5) analogicznie do 2)
20 sty 21:47
Razorian :): Mam takie pytanie... skoro wiemy że x0=0 to można pominąć je w warunku x0+x1+x2>0 więc
mamy tylko x1+x2>0 gdzie nasuwa się propozycja koleżanki zebry by skorzystać ze wzoru
Viete'a, wynik ten sam wyszedł. Można w ten sposób by aż tyle nie pisać? Ja wiem że
praca uszlachetnia ale jednak czas mnie ogranicza
20 sty 22:21
zzk: Jasne, ze mozna
20 sty 22:22
zebra:
Ja tak uważam ,że można! a nawet wskazane
20 sty 22:23
Razorian :): Serdecznie dziękuję za pomoc

ratujecie mnie z trudnej opresji mase zadań mam do
zrobienia na jutro i aż sam nie wiem za co sie zabrać. W razie wątpliwości wiem gdzie
się zgłosić
20 sty 22:26
Basia:
genialny matematyk rozwiązuje problemy "niechcący"; bardzo dobry wkłada w ich rozwiązanie
minimum wysiłku i pracy; dobry przynajmniej powinien starać się swój trud zminimalizować
czyli tak trzymaj Razorian
20 sty 22:27
zebra:
20 sty 22:28
zebra:
Napisałam swoja uwagę!.... ale nie w tym poście

Chyba pora spać? co?
20 sty 22:34
Razorian :): ad2)
nie do końca rozumiem to polecenie by rozwiązać układ względem a, b, p

trzeba to robić
czy wystarczy z ostatniej części tego układu wyliczyć p o które pytają w zadaniu
20 sty 22:54
zzk: W zadaniu pytaja tylko o p - wiec wystarczy skorzystac z ostatniego rownania - chcialam
Ci tylko napisac ogolna metode, w koncu zadanie 5 robi sie analogicznie
20 sty 22:56
Razorian :): ok ok dzięki

już wszystko czaje

a co do drugiego podpunktu z tą nierównością... to
chciałem skorzystać z postaci iloczynowej jako że jestem leniwą jednostką

tylko nie
mam pomysłu co z tą dwójką na początku zrobić... czy tak po prostu podzielić przez 2
całą nierówność można?
20 sty 22:59
zzk: Dzielisz obustronnie przez liczbe dodatnia - nie ma problemu.
20 sty 23:09
zebra:
Razorian! żadne "p"
Można do Krakowa jechac z Warszawy przez Szczecin!
Tez dojedziemy!

W(3)=0 i W9-1)=0 bo są pierw.
oblicz W(3)= 2* 27 +9a +3b +30= 9a +3b +84
W( - 1)= 2*(-1) +a -b +30 = a - b +28
teraz układ równan z a i b
9a +3b= - 84
a - b = - 28 /3
9a +3b = - 84
3a - 3b= - 84
---------------
12a = 0 = -168 /12
a = - 14 to b= -14 +28 czyli b= 14
wielomianma postać
W(x)= 2x
3 -14x
2 +14x +30
podziel W(x) przez ( x-3)(x+1) bo pierw. 3 i -1
czyli przez ( x
2 - 2x -3) otrzymasz wielomian x- 5
czyli mamy rozkład
W(x)= 2( x-3)(x+1)( x-5) zatem trzecim pierw. jest x= 5
teraz nierówność W(x)>0
prosto
zaznacz miejsca zerowe na osi
narysuj taka niby sinusoidkę od góry po prawej przez te miejsca
i wybierz wartości dodatnie czyli znad osi (bez miejsc zerowych
i odp; gotowa: w(x) >0 <=> x€ (- 1,3) U ( 5,∞)
powodzenia! bez żadnych parametrów: "p "
20 sty 23:27
zebra: A teraz ! widzę,ż e moja "droga" przez Szczecin Wiodła!


Sorry! .Zwracam Honor "zzk"

Przemęczenie"materiału"

POzdrawiam ! Miłych snów!
20 sty 23:34
zzk: Alez zebra co tu zwracac? W gruncie rzeczy kazde skuteczne rozwiazanie jest dobre

Tylko czasem sie mniej mysli a wiecej liczy i na odwrot

Ja specjalnie liczylam
wszystko po kolei - zeby potem mozna bylo zrobic na podstawie tego zadanie 5)
20 sty 23:37
Razorian :): dzięki wielkie


super

biore sie do roboty
20 sty 23:39
Razorian :): jest któraś z moich kochanych pomocniczek jeszcze? ;> bo pominąłem jedno zadanie i nie
rozumiem w nim stwierdzenia " liczba 1 jest trzykrotnym pierwiastkiem wielomianu" a
chodzi o wyznaczenie a, b i c z wielomianu W(x) = x4 + ax3 + bx + c
20 sty 23:50
zebra: Witam!
x = 1 -- trzykrotny czyli (x -1)3
podobnie jak Ci pisała zzk
W(x) = (x-1)3 ( x - p) wzór (a -b)3 = a3 -3a2b +3ab2 - b3
podnieś do szwścianu uporzadkujj i porównaj współczynniki!
Tak jak w poprzednich zad> Dasz z pewnościa radę !
Powodzenia!
20 sty 23:57
zebra:
Jak coś ? pisz !.. jeszcze chwile pobędę!
"Ciekawostki " z tego forum czytam!
20 sty 23:59
zebra:
Widzisz Razorian!
Ile to się człowiek nauczy przy pomocy Innych!
I właśnie po to to forum!
Dziękujcie p. Jakubowi za świetny pomysł! i mnóstwo pracy!
21 sty 00:06
Razorian :): jest ktoś jeszcze aktywny?
21 sty 00:54
zebra:
21 sty 01:02
Razorian :): bo taka sprawa jest żee z tym ostatnim zadankiem mam problem

podniosłem to x-1 do
sześcianu no i wyszło x
3 - 3x
2 + 3x - 1 ii jeśli jeszcze wymnożyć to przez x-p to
jakieś dziwne rzeczy wychodzą
21 sty 01:12
zebra: żadne dziwne!
Jesteś jeszcze to policzę
21 sty 01:36
Razorian :): no jestem jestem

działam ciągle

mnie się dziś nie spieszy
21 sty 01:54
zebra: po wymnozeniu mamy
x
4 -px
3 - 3x
3 +3px
2 +3x
2 -3px -x +p (sprawdx czy tak masz!
bo juz oczy moje źle widzą

za chwile dalej ! Ok?
21 sty 02:04
zebra: Teraz grupujemy wyraz y podobne
x
4 - (p+3) x
3 +(3p+3)x
2 - (3p +1)x +p
teraz nasz wielomian
to x
4 +ax
3 +bx +c czyli
a= - (p+3) b= -(3p+1) c= p i (3p+3)= 0 /bo nie ma wyrazu z x
2
więc z tego ostatniego
mamy; 3p+3=0 czyli p= - 1 tak?
to
a = -( -1 +3) = -2 b= - (3*(-1) +1) = +2 c = -1
zatem
wielomian jest postaci
W(x)= x
4 -2x
3 +2x -1
jesteśmy w "domu"

ale trzeba sprawdzić czy rzeczywiście taki
tzn. jak dobry to musi mieć x = 1 --- potrójny
za moment!
teraz ide zrobic herbatke
21 sty 02:15
zebra: No i gicior!


jest ok!
skoro p= -1 to czwarty pierw. x = -1
czyli ten wielomian ma czterypierw. x= 1 --- potrojny
i x= - 1
pewność,że jest ok!
podzielić możesz w(x) : ( x
3 -3x
2 +3x -1)
wyjdzie jednomian x +1 i bez reszty ! czyli ok!
ja juz i tak widze to !
Rozwiazanie jak najbardziej poprawne!
Zadowolony!

coś jeszcze!
21 sty 02:23
zebra:
Przyznaj chociaż,ze świetne jest to forum
21 sty 02:24
21 sty 02:29
zebra: 
jesteś ? czy usnąłeś
21 sty 02:43
zebra: To idę spać!
Dobranoc!
21 sty 02:59
Razorian :): przy tym grupowaniu wyrazów podobnych trochę namieszałem

Spać nie poszedłem, byłem
trochę się właśnie pobudzić do życia

Zadanie super zrobione wystarczyło tylko to
grupowanie reszte bym zrobił

ale dziękuję za pomoc taaak obszerną i dokładną

A
forum jest genialne

Wielki szacunek i uznanie dla autora oraz dla was wszystkich,
którzy prowadzicie zbłąkane owieczki

a dla Ciebie zebra to specjalne podziękowania

Dla rodziców staram się być dobry

a do wybranki nie spieszy mi się

Jak wpadnę w
sidła miłości to wtedy sie pomyśli
21 sty 03:28
zzk: oj ludzie, Wy spac po nocach nie mozecie?
21 sty 10:33
zenit:
Dziwne?..... śpimy do południa!

... wolny wybór

hehe...
21 sty 15:27
zzk: a ja od 6:30 na nogach.... farciarze
21 sty 18:04
doma: w(x)=x4−x3+3x2−1,G(x)=x4+(a+2b)x3−3ax2−1 sa rowne
7 mar 16:28