matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zbadaj monotonicznosc ciagu okreslonego wzorem
anka:
7 mar 15:37
anka:
An =4−n2
7 mar 15:39
Mila:
1) Badasz jak zachowuje się funkcja f(n)=4−n
2
dla n∊N
+
(czerwone punkty) a
n
=4−n
2
Wyciągaj wnioski albo: 2) a
n+1
=4−(n+1)
2
=4−(n
2
+2n+1)=4−n
2
−2n−1 a
n+1
=3−n
2
−2n a
n+1
−a
n
=3−n
2
−2n−4+n
2
=−1−2n<0 dla n∊N
+
⇔ciąg malejący
7 mar 16:01