Proszę o rozwiązanie
Robert: Kąt między ramionami trójkąta prostokątnego ma miarę 120 stopni, a wysokość opuszczona na
postawe ma długoś 9. Obwód trójkąta jest równy?
7 mar 16:41
Basia: ciekawy trójkąt 90+120+jeszcze coś > 210
a myślałam, że suma kątów trójkąta = 180
7 mar 16:43
Robert : Mój błąd, trójkąta równoramiennego
7 mar 16:49
Basia:

Pitagoras, albo własności tr.prostokątnego 30,60,90
7 mar 16:55
Robert : x
2+9
2=18
2
x
2+81=324
x
2=
√243
x=9
√3
9
√3+9
√3+18=18
√3+18=9(
√3+2)
Dobrze

7 mar 17:05