funkcja kwadr
Ann: | | x − 5 | |
Zbiorem wartości funkcji f(x)= |
| jest: |
| | |x−5| | |
A. R\{5}
B.{ 5}
C. {1, −1}
D. R\{ −1,1}
moze ktos pomóc

?
7 mar 16:01
Basia:
a jak i kiedy można inaczej zapisać |x−5| ?
7 mar 16:03
Ann: (x−5) pod pierw i jednocześnie do kwadratu czyli inaczej mozna zapisac x−5 o to chodzi?
i f(x)=1?
7 mar 16:07
konda: Zrób założenie dla x−5>0 i dla x−5<0
7 mar 16:09
Ann: takie banalne się wydaje, a nie wiem
| | x−5 | | x−5 | |
czyli pewnie f(x)= |
| ∨ f(x)= |
| =1 |
| | −x+5 | | x−5 | |
no ale nie wiem co dalej i czy dobrze
7 mar 16:14
Ann: halo

?
7 mar 16:29
Ann: ok wiem chyba C
7 mar 16:33
stanisław:

| x−5 | | x−5 | | 1 | |
| = |
| = |
| = −1 |
| −x+5 | | −1*(x−5) | | −1 | |
7 mar 16:38
konda: | | x−5 | | 1 | |
z pierwszego równania jest f(x)= |
| = |
| =−1 |
| | −(x−5) | | −1 | |
z drugiego f(x)=1, czyli
Odp. C
7 mar 16:38