Pochodne
Maria: Proszę tylko o pomoc w rozwiązaniu w tych pochodnych, gdyż sama nie jestem pewna czy dobrze to
robię..
a) y=ex * ep{x}
b) y= x2 * arctg√x
c) y=( x2 +1)2x
d) y= ln x2x2+1
e) y=x * 2sin2x
f)y=3√ln(1−2e−2x)
W pierwszym przykładzie jest razy e do potęgi pierwiastek z x. W ostatnim jest 2e do potęgi
−2x.
7 mar 00:26
asdf: to masz pierwszą:
y' = (e
x* e
√x) '=
| | e√x | |
ex * e√x + |
| * ex = |
| | 2√x | |
7 mar 00:29
Maria: W drugim mi wyszło 2x arctg√x + x2/(1+x2)(2√x)
7 mar 00:31
Maria: Przepraszam, w pierwszym miało być xe a nie ex..
7 mar 00:31
asdf: (xe)' = e*xe−1
7 mar 00:33
Maria: W czwartym wyszło mi 2x2+1/x * −2x2+1/(2x2+1)2..
W reszcie przykładów proszę o pomoc a tutaj o sprawdzenie
7 mar 00:36
asdf: nie widze co jest napisane w d
7 mar 00:39
Maria: w d jest ln z x/ 2x do kwadratu +1
7 mar 00:44
asdf: super, a co jest argumentem ln, a co jest stałą? sorry..nie bede sie dopytywac − czesc.
7 mar 00:51