podzielnosc liczb przez 13 i 2
viola: ile jest liczb trzycyfrowych podzielnych przez 13 i2
7 mar 07:45
irena_1: Liczby, które dzielą się przez 13 i przez 2 to liczby podzielne przez 26.
26n ≥ 100
26n ≤ 999
n ≥ 4
n ≤ 38
38*26=988
4*26=104
38−3=35
Jest 35 takich liczb
7 mar 08:09
Patronus: czyli muszą być podzielne przez 26, no to pierwsza to 104, potem 130 i tak dalej aż do 988
ile ich jest?
Ja zawsze liczę na małych zbiorach i potem rozszerzam wynik na duże:
jak mamy policzyć ile jest licz między 104 i 130 podzielnych przez 26 to odejmuję:
130−104 = 26
26/26 = 1 no to za mało, czyli do wyniku trzeba dodać jeden.
Zatem
988 − 104 = 884
884/26 = 34
34 + 1 = 35
Jest 35 liczb 3−cyfrowych podzielnych przez 13 i 2
7 mar 08:09
viola: dlaczego 38 − 3 a nie 4?nie kumam tego
7 mar 08:36
viola: zagmatwałam sie w tym zadaniu,prawdopodobieństwo ze z tablicy liczb 3cyfrowych wyciągnę liczbę
podzielna przez 13 i 2 wynosi
7 mar 08:39
irena_1: Bo pierwszą wielokrotnością jest 4*26, a ostatnią 38*26
Ile jest liczb naturalnych od 4 do 38?
Właśnie 38−3 (ze zbioru liczb od 1 do 38 wyrzucamy liczby od 1 do 3)
7 mar 08:40
irena_1:
Wszystkich liczb trzycyfrowych jest
9*10*10=900
(na pierwszym miejscu nie może być zero, na drugim i trzecim dowolna cyfra)
7 mar 08:42
viola: nie mam takiej odpowiedzi
485/900 jest własciwa odpowiedzia dlatego sie pogubiłam
7 mar 08:49
irena_1: Bo w zadaniu pewnie jest− prawdopodobieństwo, że wyciągnie się
liczbę podzielną przez 13 LUB przez 2.
I wtedy:
− liczb podzielnych przez 13 jest 70
− liczb podzielnych przez 2 jest 450
− liczb podzielnych przez obie te liczby jest 35
Więc:
− liczb podzielnych przez 13 LUB przez 2 jest 70+450−35=485
7 mar 08:58
viola: przez 13 i przez 2
7 mar 08:59
irena_1: No, to jest błąd w treści zadania.
7 mar 09:00
viola: ok dzieki
7 mar 09:10
viola: wszystkich liczb dwucyfrowych parzystych w których wszystkie liczby sa rózne jest
7 mar 09:38
irena_1:
Jeśli na końcu jest 0, to na początku może być jedna z dziewięciu pozostałych cyfr (takich
liczb jest więc 9)
Jeśli na końcu jest 2, 4, 6 lub 8 (4 możliwości), to na początku może być jedna z ośmiu cyfr
(bez tej na końcu i bez zera). Takich liczb jest więc 4*8=32
Liczb parzystych dwucyfrowych o różnych cyfrach jest więc 9+32=41
7 mar 10:28