pilne !
nora: dłuższa przekątna graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego ma długość 13. oblicz pole
powierzchni całkowitej graniastosłupa wiedząc, że jego krótsza przekątna jest nachylona do
płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni
6 mar 21:50
irena_1: a− krawędź podstawy
H− wysokość graniastosłupa
a
√3 − krótsza przekątna sześciokątna podstawy
2a − dłuższa przekątna podstawy
H=3a
(2a)
2+(3a)
2=13
2
4a
2+9a
2=169
13a
2=160
a
2=13
a=
√13
Pole podstawy
| | (√13)2*√3 | | 3 | | 39√3 | |
Pp=6* |
| = |
| *13√3= |
| |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
Pole powierzchni bocznej
P
b=6*
√13*3
√13=234
| | 39√3 | |
Pc=2* |
| +234=39√3+234 |
| | 2 | |
6 mar 22:40