ponoc
miska: oblicz sume wszystkich wyrazów skonczonego ciagu arytmetycznego an jesli an=3n−5 oraz ma
nieparzysta liczbe wyrazów a suma wyrazów o numerach nieparzystych jest rowna 78
6 mar 20:03
irena_1: | | n+1 | |
Jeżeli n jest liczbą nieparzystą, to liczb nieparzystych jest w tym ciągu |
| |
| | 2 | |
a
1=3*1−5=−2
Ciąg (a
n) jest ciągiem arytmetycznym o różnicy 3
(3n−7)(n+1)=312
3n
2−4n−319=0
Δ=16+3828=3844
| | 4−62 | | 4+62 | |
n1= |
| <0 lub n2= |
| =11 |
| | 6 | | 6 | |
n=11
a
11=3*11−5=28
| | −2+28 | |
S11= |
| *11=13*11=143 |
| | 2 | |
6 mar 21:10