Styczna
met: Wykaż, że prosta x+2y−4=0 nie jest styczna do okręgu o równaniu x2+y2−4x+3=0.
Doprowadziłam już równanie okręgu do postaci kierunkowej tj. (x−2)2+y2=1
Co powinnam zrobić dalej?
Proszę o pomoc!
6 mar 22:00
Skipper:
... do postaci kierunkowej powiadasz −
6 mar 22:02
Dominik: (x − 2)2 + y2 = 1
x + 2y − 4 = 0
wyznacz x albo y z rownania prostej, wstaw do rownania okregu i policz Δ
6 mar 22:04
ICSP: Wystarczy pokazać że odległość środka okręgu od prostej jest różna od promienia tego okręgu.
6 mar 22:04
Skipper:
Możesz to zrobić różnie:
1) układ równań ... nie ma rozwiązań ... prosta i okrąg nie mają punktów wspólnych
jedno rozwiązanie ... styczna
dwa rozwiązania ... prosta przecina okrąg
2) jeśli wykażesz że odległość środka okręgu od prostej nie jest równa promieniowi
to prosta styczna nie jest
6 mar 22:07
met: Wyszło, że Δ<0 czyli prosta i okrąg nie mają punktów wspólnych, tak?
Tak, kanoniczna...
6 mar 22:13
Mila:

(x−2)
2+y
2=1 postać kanoniczna
S=(2,0) współrzędne środka okręgu, r=1 promień okręgu
k: x+2y−4=0
badamy odległość punktu S od prostej k
| | |2+2*0−4| | | 2 | |
d= |
| = |
| <1zatem ta prosta nie jest styczną lecz sieczną |
| | √12+22 | | √5 | |
6 mar 22:49