ekstremum
student: Wyznacz ekstremum funkcji: z=ex2(x+y2)
Proszę o rozwiązanie zadania albo chociaż kierunek do pomocy ; )
9 wrz 14:27
AS:
Ekstrema funkcji wielu zmiennych
Dana jest funkcja z = f(x,y)
Warunek konieczny ekstremum w punkcie P(xo,yo)
f ’x (xo,yo) = 0 i f ’y (xo,yo) = 0
Warunek wystarczający
1. f’x(xo,yo) = 0 i f’y(xo,yo) = 0
2. W(xo,yo) = f ’xx(xo,yo)*f ’yy(xo,yo) – [f ’xy(xo,yo)]
2 > 0
przy czym
gdy f ’xx(xo,yo) < 0 w punkcie (xo,yo) maksimum lokalne
gdy f ’xx(xo,yo) > 0 w punkcie (xo,yo) minimum lokalne
Jeśli W(xo,yo) = 0 przypadek wątpliwy,badać osobno
Jeśli W(xo,yo) < 0 w punkcie (xo,yo) brak ekstremum
e
x/2
f(x,y) = x*e
x/2 + e
x/2*y
2
| | 1 | | 1 | |
f ' x = ex/2 + x* |
| ex/2 + |
| ex/2*y2 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
f ' x = ex/2(1 + |
| *x + |
| *y2) |
| | 2 | | 2 | |
f ' y = 2*y*e
x/2 = 2*y*e
x/2
Rozwiązuje układ równań f 'x = 0 , f'y = 0
f ' y = 0 → y = 0
| | 1 | | 1 | | 1 | |
f ' x = 0 → e−1*(1 + |
| *x + |
| 02) = 0 → e−1*(1 + |
| *x) = 0 → x = −2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Podejrzany punkt o ekstremum to P(−2,0)
Badam warunek istnienia ekstremum
f ' xx = 1/2e
x/2 + 1/2e
x/2 + 1/4*e
x/2 + 1/4*e
x/2*y
2
f ' xx = e
x/2(1 + 1/2*x + 1/4*y
2)
f ' xx(−2,0) = e
−1(1 + 1/2*(−2) + 0) = 0
f ' yy = 2*e
x/2
f ' yy(−2,0) = 2*e
−1 = 2/e
f ' xy = 1/2*e
x/2*2*y = e
x/2*y
f ' xy(−2,0) = e
−1*0 = 0
Obliczam wyróżnik w
w = 0*2/e − 0
2 = 0
Przypadek wątpliwy
(Chyba się nie pomyliłem w obliczeniach)
9 wrz 17:40
Nina : Pomożecie? Wyznacz ekstrema lokalne funkcji z=x2+xy+y2+e2 . Bardzo proszę o czytelne
rozwiazanie krok po kroku, bo nie bardzo to rozumiem.
7 mar 15:10
huehuehue: na koncu masz e2?
policz pochodne po x i po y potem przyrownaj je do 0 i rozwiaz uklad rownan
7 mar 15:24
Nina : Tak miałam na egzaminie i nie bardzo wiedziałam co to jest to e2
Obliczyłam ale nie wiem czy o to chodziło:
f'x(x,y)= 2x
f'y(x,y)=2y
2x=0 , 2y=0 A(0,0)
f''xx(x,y)=2
f''yy(x,y)=2
f''xy(x,y)=o
W=det =4
W(A)=W(0,0)=4>0 czyli istnieje ekstremum. Tak do ma być?
7 mar 15:39
Nina : to*
7 mar 15:40
huehuehue: e
2 to jakas stala a jak wiesz pochodna ze stalej=0
co to pochodnych 1 rzedu to tak
z=x
2+xy+y
2+e
2
popraw i jak piszesz ze wystepuje ekstremum to napisz co to minimum czy maksimum
7 mar 15:44
Nina : Ok, dziękuje.
7 mar 15:49
meeya: tak z ciekawosci bo podobne zadanie do z=ex2(x+y2) mialem:
w rozwiazaniu AS jest blad:
"
Podejrzany punkt o ekstremum to P(−2,0)
Badam warunek istnienia ekstremum
f ' xx = 1/2ex/2 + 1/2ex/2 + 1/4*ex/2 + 1/4*ex/2*y2
f ' xx = ex/2(1 + 1/2*x + 1/4*y2)
f ' xx(−2,0) = e−1(1 + 1/2*(−2) + 0) = 0
"
blad od drugiej linijki:
powinno byc f'xx= ex/2(1+1/4x +1/4 y2)
wobec czego f'xx(−2,0) = e−1(1+ 1/4*(−2)+0)= 1/2ex/2
tak wiec ekstremum jak najbardziej jest, wyznacznik macierzy >0 i jest to minimum w (−2,0)
19 kwi 09:48
meeya: oczywiscie f'xx(−2,0) = 1/2 e−1
19 kwi 09:50