przestrzenie liniowe
aaa: czy podzbior U przestrzeni V=K4 jest podprzestrzenia liniowa U={[x,y,z,t] x+y−z=0 ⋀ 2x+y=0}
7 mar 15:58
Basia: co oznacza K ?
7 mar 15:59
aaa: dowolne ciało
7 mar 16:02
Basia: a działania ? "zwykłe" dodawanie i mnożenie ?
o ciele można mówić dopiero wtedy gdy się te działania określi
w dowolnym ciele to nie muszą być (a czasem i nie mogą) klasyczne dodawanie i mnożenia, bo
elementy nie muszą być liczbami
7 mar 16:08
aaa: klasyczne dodawanie wektorów i mnożenie przez skalar
7 mar 16:12
aaa: ja to zrobiłem tam zgodnie z definicja ∀{α,β) α+β∊U
α=[x1,y1,z1,t1]
β=[x2,y2,z2,t2]
α+β=[x1+x2,y1+y2,z1+z2,t1+t2]
więc 2(x1+x2)+y1+y2=2x1+y1+2x2=y2=0+0=0 więc∊ U
i tak samo robie drugi przypadek z x+y−z=0
a następnie drugi warunek definicji z mnożeniem przez skalar
7 mar 16:20
Basia:
niezupełnie przecież jest
x+y−z=0
i 2x+y=0
stąd:
y = −2x
x−2x−z=0
−x−z = 0
z = −x
czyli tak naprawdę masz wektory [x, −2x, −x, t]
gdzie x,t dowolne
teraz kolejno sprawdzasz czy są spełnione wszystkie warunki
to przekształcenie nie jest bezwzględnie konieczne, ale łatwiej będzie sprawdzać łączność,
przemienność itd.
wszystkie konieczne warunki masz opisane tutaj:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Przestrze%C5%84_liniowa
7 mar 16:33
aaa: ale mi chodzi o sprawdzenie czy to jest podprzestrzenią nie muszę sprawdzać warunków
przestrzeni
7 mar 16:37
Basia:
a czym się Twoim zdaniem różni podprzestrzeń liniowa od przestrzeni liniowej ?
7 mar 16:40
aaa: niepusty podzbiór V taki, że U⊂V 1) ∀α,β α+β∊U 2) ∀ a∊K ∀α∊U aα∊U
7 mar 16:44
Basia:
nie różni się niczym; ale masz rację, że wystarczy sprawdzić te dwa warunki, które podałaś
skoro wiadomo, że V jest liniowa
w takim razie z czym jeszcze masz problem ?
7 mar 16:51
aaa: inny przykład u={[x,y,z,t] x+y−z=0}
muszę też sprawdzić te dwa warunki tylko nie wiem za bardzo jak to rozpisać
7 mar 16:54
aaa: czy zgodnie z tym x+y−z=0
t=0?
7 mar 17:02
Basia:
u = [x1,y1,z1,t1]
v = [x2,y2,z2,t2]
u+v = [x,y,z,t] ⇔ x=x1+x2, y=y1+y2, z=z1+z2, t=t1+t2
z treści wynika, że x1,y1,z1,t1,x2,y2z2,t2 ∊ K ⇒
x=x1+x2, y=y1+y2, z=z1+z2, t=t1+t2∊K
x+y−z = x1+x2+y1+y2−z1−z2 =
(x1+y1−z1) + (x2+y2−z2) = 0+0 = 0 ⇒ u+v∊U
analogicznie
αu = [αx1,αy1,αz1,αt1]
x1,y1,z1,t1,α∊K ⇒ αx1,αy1,αz1,αt1∊K
i liczysz αx1+αy1−αz1 = α(x1+y1−z1) = α*0 = 0 ⇒ αu∊U
7 mar 17:03
Basia: t jest dowolne
7 mar 17:03
aaa: ten poprzedni przykład co rozpisałem wcześniej na górze jest bardzo podobnie zrobiony
α=[x1,y1,z1,t1]
β=[x2,y2,z2,t2]
α+β=[x1+x2,y1+y2,z1+z2,t1+t2]
więc 2(x1+x2)+y1+y2=2x1+y1+2x2=y2=0+0=0 więc∊ U
napisałaś, że jest to niezupełnie w czym tu jest problem, ja to chciałem zrobić rozbijajać na
przypadki wektor postaci z+y−z=0 i 2x+y=0
7 mar 17:13
Basia: potem przyznałam Ci rację; jest w porządku
po prostu czegoś przedtem nie doczytałam
7 mar 17:17
aaa: uf bardzo dziękuje za pomoc wreszcie mi się to rozjaśniło
7 mar 17:18