Pole i obwód trapezu
Piotrek: Trapez wpisano w okrąg o promieniu długości 5 cm. Środek okręgu należy do trapezu i znajduje
się w odległości 4 cm od krótszej podstawy o raz 3 cm od dłuższej podstawy. Oblicz obwód i
pole tego trapezu.
12 wrz 14:54
sushi_ gg6397228:
zrob rysunek, oznacz wszystkie odcinki które masz dane i wypisz z tego ile wyniesie wysokosc
trapezu, dlugosci podstaw
12 wrz 14:57
Piotrek: Prosiłbym, o rozwiązanie tego zadania
12 wrz 15:03
Godzio:

h = 4 + 3 = 7
5
2 − 3
2 = y
2
y = ...
5
2 − 4
2 = x
2
x = ...
Kończ dalej sam
12 wrz 15:10
oki:
7 mar 17:10
;;:
7 mar 17:10