Bazy i wymiary przestrzeni liniowych
mateusz: Wskazać bazy i określić wymiary podanych przestrzeni liniowych:
a) V = {(x + y + z, x − y, x − z, y − z) : x, y, z Î R }
b) V = {(x + 2y + z,3x − y + 2z,5x + 3y + 4z) : x, y, z Î R };
c) V = {(x, y, z, t)Î R4 : 2x − y = z − t = 0 };
20 sty 18:32
Basia: a) V= {x(1,1,1,0) + y(1,−1,0,1) + z(0,0,−1,−1)}
czyli V = Lin ( (1,1,1,0) ,(1,−1,0,1) ,(0,0,−1,−1)) ale nie wiem co dalej robić
b) V ={ x(1,3,5) + y(2,−1,3) + z(1,2,4) } = Lin ( (1,3,5),(2,−1,3),(1,2,4))
Teraz trzeba policzyć rząd macierzy, żeby określić wymiar. Liczymy wyznacznik całej macierzy,
który wynosi 0, następnie "wycinamy" z macierzy jeden wiersz i jedną kolumnę i liczymy
wyznacznik. Jeśli jest różny od 0 to minor (rząd) wynosi 2.
Czyli naszą Bazą może być (1,3,5),(2,−1,3) lub (2,−1,3),(1,2,4)
7 mar 13:27
k:
18 gru 00:36