Rozwiąż układy równań.
Esaa: Rozwiąż układy równań.
a) x = y b) y= 2x + 1 c) 5y − x = 3
5x − y = 4 4x + y = 13 x = 3 − y
Pomocy!
12 sty 19:28
MATH: A musisz rozwiązać określoną metodą czy jakkolwiek
12 sty 19:33
Esaa: Obojętne
12 sty 19:37
Izka: b) 4x + 2x+1=13
6x=13−1
6x=12 /:6
x=2
y=2*2+1
y=5
c) 5y−3−y=3
5y−y=3+3
4y=6 /:4
y=1,5
x=3−1,5
x=1,5
12 sty 19:37
MATH: a) x=y
5x−y=4
x=y
5x−x=4
x=y
4x=4/ :4
x=y
x=1
x=1
y=1
12 sty 19:40
Kasiula1611: hej to jeszcze raz ja przepraszam ze zawracam ci jeszcze glowe ale pomogl bys jeszcze mi w
jednym zadanku ? Bylabym bardzo wdzieczna

Krawędź podstawy graiastosłupa prawidłowego szesciokatnego ma długosc a.
Przekątne sąsiednich ścian bocznych, poprowadzone z tego samego wierzchołka, sa prostopadłe.
Oblicz objetość tego graniastosłupa.
12 sty 19:41
Esaa: Dzięki
12 sty 19:46
MATH: c)
5y−x=3
x=3−y
5y−(3−y)=3
x=3−y
5y−3+y=3
x=3−y
6y=6/ :6
x=3−y
y=1
x=3−1
x=2
y=1
12 sty 19:48
MATH: Ta metoda nazywa się metodą podstawiania. Jak sama nazwa wskazuje, za y (x, lub inną
niewiadomą) podstawiamy y, który wyliczyliśmy z poprzedniego równania. Wtedy rozwiązujemy
jedno (obojętnie czy pierwsze czy drugie) równanie, a kiedy wyjdzie konkretna liczba
podstawiamy ją do drugiego równania. Trochę to zagmatwałam, ale mam nadzieję że rozumiesz
12 sty 19:51
MATH: do KASIULKA:
Spróbuję rozwiązać, ale na razie nic nie obiecuję.
PS. Jestem dziewczyną
12 sty 19:51
Kasiula1611: Ok bardzo dziekuje

Sorki
12 sty 19:52
MATH: Ojjjjj... chyba nie dam rady...

ale spróbuj to zadanie na forum zamieścić to może ktoś inny
ci pomoże...
12 sty 20:11
paula: 2x+y=3
−2x+3y=1
24 lut 11:03
justyna: 10(y+2)+3(x−5)=x−5
25(y+2)+3(x−5)=−10
7 mar 16:23
marzena: x−y=3
−5x +10y=−10
9 sty 14:56
wredulus_pospolitus:
marzena ... no to rozwiązujesz analogicznie ... w czym problem
9 sty 14:59
magd: 1/2x − 3/4y=0
2/3x +1 1/4 =9
12 sty 09:39
monia: 3(3x−4)−4(2x−7)=2(x+5)
12 lis 15:20
natuś: Pomocy

!

Układy równań , rozwiązania !
{2x + 3y = 4
{y = 3x + 5
7 kwi 16:00