matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 770,
769
,
768
,
767
,
766
,
765
,
764
,
763
, ...,
całe
Zadania
Odp.
2
Konkordia:
W poczekalni stoi sześć krzeseł. Na ile sposobów mogą na nich usiąść trzy osoby jeśli: a) mogą zająć dowolne miejsca
2
Konkordia:
Zdarzenia losowe A i B są zawarte w przestrzeni Ω i A⊂B. Wiedząc, że p(A∩B)=0,3, oblicz P(A).
4
szklanka:
zadanie
4
Jowita:
Popraqwka z matmy zdana dzieki wszystkim za poswiecony czas na tlumaczenie zadan
trzymajcie sie wroce tu za rok jak bd przygotowywal sie na poprawke
11
demo:
Wykaż, że jeśli p jest liczbą pierwszą większą od 3, to p
2
−1 jest liczbą podzielną przez 24.
2
Skan:
Czy mógłby mi ktoś pomóc z rozwiązaniem tego zadania i podpowiedzieć w którym dziale serwisu znajdę podobne zadania? Z góry dziękuję.
2
monia:
jak narysować taki wykres? : y
2
=6x prosze o pomoc
1
szklanka:
Ktoś to zacnie zrobił i mnie się podoba tylko nie wiem skąd ta −1 i +1 przy nawiasach
2
Patryk:
Oto treść zadania. Znajdź pole obszaru ograniczonego osią Y, prostą Y=1 i krzywą o równaniu y=1/(1+e
(
−x)). Proszę
2
Mati00721:
Suma kwadratów dwóch różnych miejsc zerowych funkcji kwadratowej f jest rowna 4, a suma ich odwrotnośći jest równa −
1
3
. Wyznacz wzór tej funkcji, jeśli f(0)=−12
1
ewelekx:
Rozwiąż równanie macierzowe
1
szklanka:
słuchajcie kiedy stosujemy podstawienia chce wiedzieć jakie warunki muszą zajść, dam przykład: (n
2
+3+2)(n
2
+3n)+1
1
Corba:
Poproszę o jakiś prosty przykład zdarzenia losowego......... to na poprawkę.....
1
Corba:
może mi ktoś podać wzór na obliczenie prawdopodobieństwa zdarzeń losowych
plisssss... nic z tego nie kumam....
5
Konkordia:
Oblicz miejsce zerowe funkcji W(x)=9x
4
−6x
2
+1
1
Corba:
0
Jowita:
znaczy do matury
2
emiliaa:
wykonaj dzialania na wielomianach
7
szklanka:
Znajdź
wszystkie
pary(p,q) liczb pierwszych, dla ktorych liczby 7p+q i pq+11 sa pierwsze.
10
emiliaa:
Sporzadz wykres funkcji kwadratowej
1
emiliaa:
Rozwiaz rownania x*−25=0 x(x−7)=0 x*+6x−7=0 x*−3x+2=0
0
Natalia:
Hej mam problem z tym zadaniem , wyznaczyc wypuklosc wkleslosc oraz punkt przegiecia
7
seg:
Rozwiązać równanie:
9
skierka:
Funkcja f(x) określona jest wzorem f(x) = 3x
2
+2x−5. Znajdź te argumenty, dla których funkcja f(x) przyjmuje większą wartość niż funkcja
3
afgan:
Mam problem z pochodną xe do potęgi 1/2x. Mogę prosic o pomoc w rozwiązaniu?
0
rupert:
Dziś w app store za darmo dostępna jest aplikacja do nauki matematyki Maths Study Cards (do 10
1
lolo:
Witam chciałbym prosić o rozwiązanie tego zadanie bo w ogóle nie wiem jak sie do tego zabrać ,znam rozwiązanie bo to zadanie jest z książki ale nie wiem jak im to wyszło , a treść jest
2
AS:
Kto chce,niech liczy. Zadanie 1
4
tech:
Czy myślicie, że jest możliwość nauczenia osoby podchodzącej do poprawki w poniedziałek w 4 klasie technikum całego materiału? Przeszła do mnie koleżanka z prośbą o pomoc, która nie umie
14
szklanka:
Udowodnij że suma dwóch kolejnych liczb nieparzystych jest liczbą parzystą
5
fhrh:
Mam do was pytanie nie związane bezpośrednio z wykonywaniem zadań. Jak wy przygotowaliście się i jak polecacie się zabrać za maturę rozszerzoną uczniowi 3 klasy liceum który nie ma wielkich
6
monia:
oblicz pole obszaru ograniczongo prostymi. (niebardzo wiem jak poprawnie oznaczyć granice całkowania proszę o pomoc)
1
monia:
oblicz pole obszaru ograniczongo prostymi. (niebardzo wiem jak poprawnie oznaczyć granice całkowania proszę o pomoc)
17
Maja92:
P = 0,6 × Wgłówny+ 0,4 ×k× Wdodatkowy
3
Pilne:
[(
4
3
)
−2
]
2
*(
4
3
)
6
:(
4
3
)
2
=
12
abc:
rozwiąż Ix−1I+Ix+3I=4 czy przedziały w których należy rozpisać to równanie to
2
szklanka:
gdzie mogę znaleźć w internecie zbiór zadań z udowodnianiem wykazywanie itp
3
felek:
ZADANIE OTWARTE Z CIĄGIEM Z MATURY POPRAWKOWEJ POWINNO WYJŚĆ 78 A NIE ŻADNE 100 COŚ... JEST EWIDENTNY BŁĄD, PONIEWAŻ r = 4 , a nie 6.
2
zyzio:
prosze o sprawdzenie:
11
Olicha :
15
2x+4
=3
3x
*5
6x−6
7
Road:
Mam pewien dowod z ksiazki K. Kuratowskiego "Rachunek rozniczkowy i calkowy" ktorego nie rozumiem. Rozumiem sens twierdzenia, wiem ze jest ono prawdziwe i potrafie to wyjasnic po
1
karol wielki:
Znaleźć przedział zbieżnośc szeregu ∑ (na górze oo , na dole n=1) w liczniku (x−1)
n
w mianowniku 2
n−1
*
√
n
2
marian88:
Obliczyć
∫ ∫
s
(x
2
+y
2
)ds gdzie S to część sfery x
2
+y
2
+z
2
=a
2
dla z≤0
8
K:
Wykaż, że log
2
3 + log
3
4 > 2
√
2
14
zadanie:
1.wskaz liczby dodatnie i liczby ujemne log3, log0,13; log
0
,
5
2,3
18
szklanka:
35
szklanka:
Wykaż, że dla dowolnych liczb rzeczywistych a,b,c prawdziwa jest nierówność a
2
+ b
2
+ c
2
≥ ab + ac +bc
2
ewelekx:
Rozwiąż układ równań [ MACIERZE]
9
Grazynja:
do 2,5 kg wody wlano 3,5 kg kwasu siarkowego o strzezeniu 60%.jakie jest sterzenia rozworu? ja zrobilem to tak
4
Wojtek:
Używając różnych cyfr ze zbioru Z {3,4,5,7,9} utworzono liczbę trzycyfrową. Opisz przestrzeń zdarzeń elementarnych. Oblicz prawdopodobieństwo, że:
7
Grazynja:
moze mi to ktos wytlumaczyc na tzw chlopski rozum?w pudelku sa 2 kule czarne 1 niebieska i 7 zoltych.losujemy 2 kule oblicz prawdopodobienstwo wylosowania dwoch kul tego samego
7
malina:
mam problem z wyznaczeniem asymptot dla tych funkcji:
5
szklanka:
Jak z tej postaci x(x+y+z) ≤0 dojść do tej −x
2
− xy − y
2
≤ 0 ?
0
Grazynja:
sprawdzcie to tylko czy dobrze zrobilam
3
ewelekx:
Wyznacz rzędy: macierzy głównej i uzupełnionej (rozszerzonej) dla układu równań liniowych:
4
kakaer:
Witam potrzebuje pomocy z tym oto zadankiem:
1
abc:
korzystając z własności wart.bezwzględnej doprowadź do najprostszej postaci a)Ix−1I−I1−xI
7
Miraclepl:
Prośba o wyprowadzenie całki ∫e
√
x
dx
3
Jodil:
Mam następującą pochodną do policzenia: 2xcos(3x) + 3
√
5
. Wyszedł mi taki wynik: 2cos(3x) − 6xsin3x + 1/2
√
5
.
2
ann:
czy moglby ktos mi pomoc z tym zadaniem? na strzelnicy jest 5 karabinow oznaczonych odpoiednio k1, k2 , k3, k4, k5. Prawdopodobienstwo
5
klik:
Wypisz wszystkie podzbiory zbioru C={a,{b,c},d}
1
ock:
http://matematyka.pisz.pl/strona/3191.html
5
skierka:
[1/(x
3
−27) ] + [−2x/(x
2
−6x+9)] = Czy ktoś mógłby mi sprawdzić? Mi wyszło, że to się równa: (−2x
3
−6x
2
−17x−3)/(x
4
−3x
3
−27x+81)
0
ann:
czy moglby ktos mi pomoc z tym zadaniem? na strzelnicy jest 5 karabinow oznaczonych odpoiednio k1, k2 , k3, k4, k5. Prawdopodobienstwo
10
Student 1-go roku matematyki:
Hej, jak moj link wskazuje bede studentem 1−go roku matematyki. Chcialbym wiedziec do jakiego dzialu przerobie material w pierwszym roku z Geometrii i rachunku rózniczkowego i calkowego.
3
pytanie..19:
a)Napisz równanie prostej l prostopadłej do prostej k, k: 5x−y+3=0 i przechodzącej przez punkt P(3;8)
6
ada:
pochodna: e
−x
19
szklanka:
5
natusia:
W pudełku jest 20 zarówek, w tym 30 % wadliwych. Losujemy 2 zarówki. Jakie jest prawdopodobienstwo ze obie będą dobre
2
Tom:
1. 2. a1= 3 a1= 4
3
natusia:
Wiadomo że P(A)= 2/5
2
szklanka:
a=b=c ← co to nam mówi?
11
em:
Napisac równanie płaszczyzny stycznej do powierzchni z = x
4
− 3y
2
, która jest równoległa do płaszczyzny π : 4x + 12y − z − 5 = 0.
10
bbooy:
dziendobry, mam problem z taka nierownoscia.
5
Eliza:
3
√
9
*81(potęga)
1
4
9
√
3
1
√
32
*4(POTĘGA)
3
8
√
2
13
pauliś:
∫
arctg x
√
1−x
2
12
Angelika:
1.Oblicz pole kwadratu wpisanego w okrąg o promieniu 8 . 2.Promień okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny jest równy pierwiastek z 3 oblicz długość boku
4
dawid320:
Ania rzucała pewną ilość razy kostką do gry. Następnie sporządziła na diagramie listę wyników. Podaj medianę, dominantę oraz średnią arytmetyczną.
0
dawid320:
W klasie wystawiano oceny semestralne z matematyki. Przyjęto, że najważniejsza jest ocena z pracy klasowej z wagą 4, potem ze sprawdzianów z wagą 3, z prac domowych z wagą 2, kartkówek z
3
szklanka:
a
4
+a
4
= a
8
← potęgi się dodaje?
7
majki:
Wiem,że forum jest typowo matematyczne,ale mam pytanie z informatyki. Co oblicza f(n) dla n ∊ N ?
1
Nikolka:
Hej mam mały problem z kilkoma przykładami
Pomoże ktoś?
: a) 0,008(do potęgi )
−
1
3
−8*(0,2)
−2
+(−4)*(12
1
4
)
(
do potęgi)
1
2
=
8
pawcio99PK:
rozwiązać następujące równania różniczkowe jednorodne : a) xy' = p(x
2
− y
2
) +y
3
Lukashem:
Witam, mam taki problem.
2
Miraclepl:
Wyznaczyć pochodne cząstkowe pierwszego rzędu. 3 przykłady − pilne !
5
Nuna:
√
3
+1*(2+
√
3
)=
1
Nuna:
Może ktoś mi wytłumaczyć jak korzystając z odpowiedniego wzoru skróconego mnożenia doprowadzić wyrażenie do najprostszej postaci np (2x−3)
2
+(x+3)*(x−3)=
1
Jullka:
(2
−
3−
3
8
)
−
2+2
1
Jullka:
√
3
+1
2−
√
3
5
ertyui:
definicja
1
Angelika:
2*(
√
2
−3)−(3+2
√
2
)=
3
Angelika:
1.Oblicz pole kwadratu wpisanego w okrąg o promieniu 8 . 2.Promień okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny jest równy pierwiastek z 3 oblicz długość boku
1
Angelika:
|
√
2
−3|+|
√
2
−1|
16
hwdtel i x3 i x4:
Zdecydowanie oblicz a podstawę trójkąta równoramiennego,o polu S=24 i promieniu
2
baskasso:
Rozwiąź równanie różniczkowe: y
2
=x*
dy
dx
+2*y. prosze o pomoc
63
Neko:
Ale nie wiem gdzie napisać : ) Może pan Jakub dodać to ?
0
Andrzej:
Proszę o pomoc w znalezieniu takiej granicy ciągu: lim ( przy n dążącym do nieskończoności) funkcji ln(1/n(sin(1/n))
26
szklanka:
http://www.zadania.info/8089833
31
Saizou :
może jakaś porcja zadań na burzowy wieczór
8
ertyui:
Srednia arytmetyczna− Srednia wazona−
1
Jola:
3
√
z1 *z2
6
1
Jola:
pomocy ..
7
Andrzej:
Jak obliczyć takie granice? Proszę o pomoc. lim(x dąży do 0 dodatniego) funkcji tgx do potęgi 1/x
4
Yoyo:
Opierajac sie na zasadzie ciaglosci Dedekinda dowiesc ze istnieje
n
√
a
dla kazdego naturalnego n i dodatniego a
14
krystian:
lim x
5
−1/x−1 x→1
5
Miraclepl:
Jak odczytać takie polecenie: D={(x,y)∊R
2
, 1≤x≤e, lnx≤y≤2xlnx}
13
Piotrek8521212:
Jak zamienić to na wzór skóconego mnożenia? x
2
+x−2
34
demo:
Wykaż że dla każdej liczby naturalnej n liczba n
5
−n jest podzielna przez 30. n ∊ N
9
Olicha :
(10
x
+ 10
−x
)/ (10
x
−10
−x
)=5
16
lgrzesiak:
mam pytanko jak to uproscic 2(3pierwiatki z dwoch /na 2)+4(3pierwiastki z 2 /na2)3pierwiastki z 3
10
zadanie:
1.srodki n przystajacych okregow leza na okregu o promieniu R. kazdy z przystajacych okregow
180stopni
jest styczny do dwoch sasiednich okregow. oblicz promien tych okregow. odp.Rsin
n
2.oblicz pole kola opisanego na szeciokacie foremnym jezeli wiesz ze pole kola wpisanego w ten
5
THF:
f(x) = x / x
2
+x+1 dziedzina tej funkcji?
4
The Sun:
Dla czworościanu o wierzchołkach A(0,1,2), B(3,2,1),C(−1,0,2) D(2,3,3) wyznaczyć miarę kąta między wysokością wychodzącą
8
Bananek:
Wyprowadzic wzory:
5
lgrzesiak:
w urnie znajduje sie 7 kul bialych 2 czerwone 1 zielona losujemy dwie kule jakie jest prawdopodobienstwo wylosowania 2 kul tego samego koloru?ja to mysle ze to bedzie
4
Miraclepl:
Proszę o sprawdzenie równań macierzowych.
5
Yoyo:
Jak udowodnic ze srednia arytmetyczna jest ≥ od sredniej geometrycznej?
7
Patryk:
jednym z miejsc zerowych funkcji f(x)=x
3
+bx+cx+4 jest 2−
√
5
znajdz pozostałe miejsca zerowe wiedząc , ze b i c SA liczbami wymiernymi
1
lol:
wysokosc walca jest o 6 dluzsza od promienia podstawy.oblicz objetosc wiedzac ze pole calkowite rowne jest 378 pi
4
ada:
pochodna
3
√
1−x
3
= ... ?
6
Hanka:
Hej . Za tydzień mam poprawke z matmy i nadal nie ogarniam układy równań . Prosze , pomóżcie
3
izka15:
Blagam, niech ktos mi wytlumaczy jak rozwiazac ta pochodna
dziekuje z gory
4
demo:
Największy wspólny dzielnik dwóch liczb naturalnych wynosi 6, a najmniejsza wspólna wielokrotność tych liczb jest równa 210. Znajdź te liczby.
3
szklanka:
x
x
2
1
−
−
≤0
y
y
2
4
1
Jola:
√
z1/z2
3
4
Pasek:
1. Dowiesc ze |a|−|b|≤|a−b|.
16
szklanka:
udowodnij ,jeżeli a+b=1 ,to
1
a) a
2
+b
2
≥
2
7
szklanka:
Jak spierwiastkuje (a−b)
2
to wyjdzie a−b?
4
THF:
mam mały problem wszytko obliczone, wyznaczone, prócz ekstremum funkcji.. funkcje do obliczania banalne ale gubię się juz przy tym jak rozpisuje sobie tablekę zaznaczam
2
xyz:
ile to jest 64
0,9
? i 4
−0,7
?
8
zyzio:
hej
11
kalina:
log
√
5x−4
* log
√
x+1
= 2+log0,18
3
xyz:
(16*0,09)
1
2
:36
1
2
=
3
zosia:
liczna (−2) jest miejscem zerowym funkcji liniowej f(x)=mx+2. oblicz m
1
dawid320:
a2=7 a6=27
2
niewiadoma:
Mam pytanie takie z innej beczki. Otóż tak wyszło, że dostałam się na matematykę na studia, a zdawałam podstawę, bo nie chodziłam w szkole na mat−fiz i zastanawiam się czy dam radę
7
poprawka:
Witajcie mam poprawkę z dwóch przedmiotów w następnym tygodniu. Są to przedmioty, które po prostu mi nie leżą, miałem korepetycje podczas roku szkolnego, sam starałem się uczyć − nic to
4
malina:
pochodzna: f) f(x)=ln(x3) − ln3 x.
?
18
JOWITA:
sprawdzcie czy dobrze policzylam kazda z krawwedzi czworoscianu wynosi 7 oblicz wysokosc czworoscianu
5
xyz:
(27*0,008)do potęgi
1
3
=
2
klaudia:
Witam, czy moglby ktos mi pokazac jak rozwiazac te pochodne ? Z gory bardzo dziekuje za pomoc.
8
malina:
dziedzina funkcji:
4
ertyui:
mam problem...hm ze srednia arytmetyczna bo w zeszycie mam podany taki wzor na obliczanie sredniej arytmetycznej jak
2
Magda:
Witam. Proszę o pomoc w rozwiązaniu takiego zadania: lim (przy x dążącym do −1 ujemnego, chodzi mi o −1 z indeksem górnym −) funkcji (x+1)/(|x+1|)
24
Miraclepl:
Pole powierzchni powstałej przez obrót krzywej y=2
√
x
, gdzie 1≤x≤4 wokół osi OX.
2
xyz:
(
1,42
−0,71
*0,5)
3
=
1
szklanka:
http://www.zadania.info/8089833
6
Patryk:
Mozecie mi napisać jakich będziecie używać albo jakich używaliście książek do nauki angielskiego w 3 klasie liceum , jakieś repetytoria lub inne . podajcie nazwy
6
...:
suma dwóch liczb jest równa 3 zaś ich różnica jest równa 11. wyznacz iloczyn tych liczb.
4
szklanka:
Jaka liczba jest elementem neutralnym mnożenia w zbiorze liczb rzeczywistych a jaka dodawania w zbiorze liczb rzeczywistych:
1
zosia:
Liczba 2 jest miejscem zerowym funkcji liniowej f x mx 2 . Wtedy
6
Dzastina:
Pomnoz cylke w S
7
: (1235)(345)(1256)(135)
25
Natalia:
Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego, jeżeli krawędź podstawy ma długość 10dm a wysokość ściany bocznej jest nachylona do płaszczyzny
1
pola:
jak sie daje tutaj pierwiastek i indeksy dolne?
1
szklanka:
Mam uzasadnić że dla każdej liczby x∊(−1;5) wyrażenie:
√
4x
2
+ 12x + 9
+ 2
√
x
2
−12x + 36
ma stałą wartość
3
Krzychu:
Narysuj wykres funkcji:
−2|sin x|*|cos x|
cos x
1
Marek:
Witam,
14
Wojtek:
Z tali brydżowej zawierającej 52 karty losuje 6. Policz prawdopodobieństwo, że są wśród nich karty wszystkich kolorów.
4
Emily:
mam pytanko odnośnie zadania
, 8x
3
+ 6xy
2
+ 8y
2
,
2
zosia:
Dana jest parabola o równaniu y=x
2
+8x−14. Pierwsza współrzędna wierzchołka tej paraboli jest równa
3
zosia:
Liczba log3 27− log3 1 jest równa
1
zosia:
Iloczyn 9
−
5 razy 3
8
jest równy
5
Zuzia:
oblicz wartość wyrażenia dla a =
√
√
3
−
√
2
i b=
√
√
3
+
√
2
. a)
b
a
+
a
b
3
Ania :
a ja kochani zycze wszystkim (jak i sobie) powodzenia na jutrzejszym egzaminie poprawkowym
mam nadzieje ze trudna nie bedzie i jakos nazbiera się te 15 punktow bo ja wiecej nie chce
1
zosia:
Pole prostokąta wynosi 108cm
2
. Oblicz długosci boków wiedząc ze tworzą one wraz z przekątną ciąg arytmetyczny.
2
Iza:
mam problem z takim równaniem różniczkowym: xy'− 2y − xy ln x = 0 z warunkiem początkowym y (1) = 3
11
szklanka:
|a−b|+|a+b|
=?
2|a−b|
|a−b|+1
jak to zakończyć
? Skróciłem |a−b| i zostaje
2
2
pp:
rozwiąż: a)
√
3
cosx−sinx=
√
2
61
xyz:
Rozwiąż nierówność x do kwadratu − 8x =7≥o
7
szklanka:
mam taki przykład 4a
2
− 8ab +4b
2
15
Saizou :
Joanny to dla was z okazji Imienin
4
szklanka:
elo, chodzi mi o sumę
9
ock:
http://i45.tinypic.com/28sgwp.jpg[/IMG]
4
gauspn:
Wykaż, że jeżeli c mniejsze od 0 , to trójmian kwadratowy y=x
2
+ bx + c ma dwa różne miejsca zerowe.
3
___std__call___:
Zaciekawiło mnie zadanie dt. stosunku długości boku trójkąta równobocznego do długości
a
2
√
3
promienia okręgu w nim wpisanego. Wiem, że r
wpisanego
=
ale po prostu znam ten
6
wzór. Czy ktoś mógłby go geometrycznie wykazać?
3
xyz:
w ciągu geometrycznym an dane są a1=36 i a2=18. wtedy a4 =
3
xyz:
Przekątna AC prostokąta ABCD ma długość 14. Bok AB tego prostokąta ma długość 6. Oblicz długość boku BC.
8
Bajka:
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu układu równań metodą algebraiczną: |x−y|−y=2
3
xyz:
Rozwiąż równanie x do potęgi 3 − 6x do kwadratu − 9x =54 = 0
3
xyz:
Zbiorem rozwiązań nierówności x(x+6)<0 jest A. (−6, 0) B. (0, 6) C. (−∞, −6) lub (0,+∞) D. (−∞,0) lub (6,+∞)
46
ZgubionyWPralce:
Mam kilka zadań, rozwiązałam trochę ale nie wiem czy jest dobrze, pomoże ktoś? 1. Prostą o równaniu 3x − 2y + 4 = 0 zapisz w postaci kierunkowej i narysuj jej wykres
2
xyz:
Oblicz (2−3 pierwiastek z 2) do kwadratu =?
6
emil.ia:
Jak to jest z tymi przedmiotami na mature? Zdajmey podstawy polski matma i angielski i przedmiot dodatkowy.
3
Tom:
Witam,
2
KEK:
:::rysunek::: oblicz pole zakreskowanego na czerwono obszaru . prosze o pomoc niewiem jak
3
kolo:
Ile wynosi iloczyn: 9
−
5
*3
8
15
sebo.:
a) y=−5x
2
+7 i y=3
7
Olicha :
mam takie zadanie:
10
ock:
Ile punktów wspólnych z prostą o równaniu y=x+11 posiada parabola będąca wykresem funkcji f(x)= x
2
+2x +5
9
marta:
ze zbiory liczb {1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15} wybieramy losowo jedną liczbę. Niech liczba p oznacza prawdopodobieństwo liczby podzielnej przez 4. Wówczas
13
JOWITA:
pomozcie bo zastanwiam sie nad tym juz godzine ile mozna otworzyc chorogiewek czterokolorowych z 6 barw.
czy to jest 6!?
8
Olicha :
rozwiąż nierówność wykładniczą:
5
krzychu:
mam takie pytanie jesli bede mial 14 punktow z matury poprawkowej, jest jakas szansa ze mi naciagna na 15 i zalicze? czy w ogole to nie wchodzi w gre
6
krzysztof:
9
−
5
x 3
8
= ? x − mnożenie
18
barbaksia:
mam poprawkę z matmy i nie wiem jak rozwiązać te zadania, czy ktoś może pomóc. Matme miałam wieki temu. Z góry dziękuję
2
demo:
Cyfry setek i jedności liczby trzycyfrowej n są liczbami nieparzystymi. Zapisując cyfry liczby n w odwrotnej kolejności, otrzymaliśmy liczbę trzycyfrowa k. Uzasadnij, ze liczba n−k jest
6
ock:
Dany jest trójkąt ABC, którego wierzchołkami są punkty a=6,−2 b= =4,0 c=2,9 Wyznacz równanie prostej zawierającej wysokość CD tego trójkąta.
1
Lol:
3x
x
2
+
2x+1
4x
2
+4x+1
6
olka: