...
...: suma dwóch liczb jest równa 3 zaś ich różnica jest równa 11. wyznacz iloczyn tych liczb.
Proszę o pomoc
22 sie 12:32
Artur_z_miasta_Neptuna:
x+y = 3
x−y = 11
32 + 112 = (x+y)2 + (x−y)2 = x2 + y2 + 2xy + x2 + y2 − 2xy = 2(x2+y2)
więc:
32 = (x+y)2 = x2+y2 + 2xy = ....
22 sie 12:34
22 sie 12:36
...: nie bardzo rozumiem...
znaczy wiem dlaczego tak 32 + 112 = (x+y)2 + (x−y)... ale co dalej z tym zrobić
22 sie 12:42
anon: 32 + 112 = 2(x2 + y2)
130 = 2(x2 + y2)
Wracamy do ukl. rownan:
x + y = 3 / ()2
(x + y)2 = 32 / *2
2*(x + y)2 = 2*32 = 18
2*(x + y)2 − 2*(x2 + y2) = 4xy
18 − 130 = 4xy
xy = −28
22 sie 12:54
Eta:
Bez kombinowania

x= 7 , y= −4 to x*y= −28
22 sie 12:56
...: juz wiem! Dziękuję
22 sie 13:10
szybciejiprosciej: {a+b=3
{a−b=11
−−−−−−−−−−
2a=14/2
a=7
np: 7+b=3
b = 3−7
b = −4
a*b=3*(−4)=−28
17 wrz 00:22
szybciejiprosciej: ...7*(−4)=−28
17 wrz 00:24