matematykaszkolna.pl
pomóż ziom ock: Ile punktów wspólnych z prostą o równaniu y=x+11 posiada parabola będąca wykresem funkcji f(x)= x2 +2x +5 Zadanie policzyłem robiąc tabelkę z y=x+11 i rysujac a z f(x) obliczając współrzędne wierzchołka paraboli i wyszło ze 2 wspolne pkt. jednak rozwiazania ktore posiadam maja inna metode tzn robie rownianie z tego co mam i obliczam delte. wychodzi dodatnia czyli 2 pkt wspólne. Pytanie moje brzmi czy mój sposób również jest dobry ?
21 sie 16:22
Bogdan: Jeżeli linie przecinają się, to znaczy dla pewnych wartości x przyjmują te same wartości. Trzeba więc zbadać równość: x + 11 = x2 + 2x + 5 Tabelka? do bani takie rozwiązywanie emotka
21 sie 16:25
Bogdan: ale z tego równania Δ > 0, więc ...
21 sie 16:27
Eta: Witam Bogdanie emotka Fajnie się "bawisz"
21 sie 16:27
konrad: tzn. rozumiem, że Twój sposób to jest ten pierwszy? w poleceniu jest tylko, że podać liczbę tych punktów a nie jest współrzędne, zatem można to zrobić poprzez narysowanie wykresów emotka
21 sie 16:28
Bogdan: Witam Eto emotka, a co tu robić w taki upał?
21 sie 16:28
Eta:
21 sie 16:29
Bogdan: Można ograniczyć się do narysowania tych linii, ale szkoda na to czasu.
21 sie 16:30
ock: no moj sposob z tabelka i rysowaniem prostej a potem paraboli jest dluzszy niz samo napisanie rownania i obliczenie dodatniej delty dajacej 2 pkt wspolne ale pytanie brzmiało czy moj sposób rowniez daje dobre rozwiazanie
21 sie 16:36
ock: robiac to zadanie pierwsze co pomyslalem o tym moim sposobie zrobilem zadani potem spojrzalem w odpowiedzi i to ze kto inny zrobil to innaczej dlatego pytam czy rozwiązując na mój sposób takze bym mial zaliczone zadanie
21 sie 16:38
Artur z miasta Neptuna: Skoro wynik Ci wyszedl dobry ... to powinno Ci sugerowac ze metoda tez jest dobra
21 sie 17:07