pomóż ziom
ock: Ile punktów wspólnych z prostą o równaniu y=x+11 posiada parabola będąca wykresem funkcji
f(x)= x2 +2x +5
Zadanie policzyłem robiąc tabelkę z y=x+11 i rysujac a z f(x) obliczając współrzędne
wierzchołka
paraboli i wyszło ze 2 wspolne pkt.
jednak rozwiazania ktore posiadam maja inna metode tzn robie rownianie z tego co mam i obliczam
delte. wychodzi dodatnia czyli 2 pkt wspólne.
Pytanie moje brzmi czy mój sposób również jest dobry ?
21 sie 16:22
Bogdan:
Jeżeli linie przecinają się, to znaczy dla pewnych wartości x przyjmują te same wartości.
Trzeba więc zbadać równość: x + 11 = x
2 + 2x + 5
Tabelka? do bani takie rozwiązywanie
21 sie 16:25
Bogdan:
ale z tego równania Δ > 0, więc ...
21 sie 16:27
Eta:
Witam
Bogdanie 
Fajnie się "bawisz"
21 sie 16:27
konrad: tzn. rozumiem, że Twój sposób to jest ten pierwszy?
w poleceniu jest tylko, że podać liczbę tych punktów a nie jest współrzędne, zatem można to
zrobić poprzez narysowanie wykresów
21 sie 16:28
Bogdan:
Witam
Eto 
, a co tu robić w taki upał?
21 sie 16:28
Eta:
21 sie 16:29
Bogdan:
Można ograniczyć się do narysowania tych linii, ale szkoda na to czasu.
21 sie 16:30
ock: no moj sposob z tabelka i rysowaniem prostej a potem paraboli jest dluzszy niz samo napisanie
rownania i obliczenie dodatniej delty dajacej 2 pkt wspolne ale pytanie brzmiało czy moj
sposób rowniez daje dobre rozwiazanie
21 sie 16:36
ock: robiac to zadanie pierwsze co pomyslalem o tym moim sposobie zrobilem zadani potem spojrzalem w
odpowiedzi i to ze kto inny zrobil to innaczej dlatego pytam czy rozwiązując na mój sposób
takze bym mial zaliczone zadanie
21 sie 16:38
Artur z miasta Neptuna:
Skoro wynik Ci wyszedl dobry ... to powinno Ci sugerowac ze metoda tez jest dobra
21 sie 17:07