co zwraca program..
majki: Wiem,że forum jest typowo matematyczne,ale mam pytanie z informatyki.
Co oblicza f(n) dla n ∊ N ?
int f(int n)
{
if (n<10) return 0;
return n%10 + f(n/10);
}
23 sie 13:18
b.: sumę cyfr od drugiej do ostatniej (a dla liczby jednocyfrowej zwraca 0)
23 sie 13:25
b.: (no i dla ujemnej też 0...)
23 sie 13:25
majki: no chyba nie bardzo bo:
f(1111) = 1+1+1+1 = 4 wiec to nie jest suma cyfr od 2 do ostatniej
23 sie 13:33
Jack:
a ile Ci zwraca gdy uruchomisz program dla n=1111?
23 sie 13:34
majki: nooo wlasnie chyba się pomylilam.
f(1111) = 1 + f(111) = 1 + 1 + f(11) = 1+1+1+0 = 3 no nie?
wiec ta suma by sie zgadzała, jak napisał/a użytkownik: "b"
23 sie 13:36
Jack:
czyli gitara. Pomija ostatnią cyfrę bo wtedy n<10.
23 sie 13:41
majki: ok,dzięki
23 sie 13:43