Jak odczytać takie polecenie
Miraclepl: Jak odczytać takie polecenie: D={(x,y)∊R
2, 1≤x≤e, lnx≤y≤2xlnx}
Chodzi o obliczenie pola tego obszaru.
Zazwyczaj jednak miałem polecenie typu oblicz pole obszaru ograniczonego liniami/krzywymi i
dalej były one podane (tam wyżej pewnie też są ale nie wiem jak to odczytać)
Rozumiem, że ten obszar ograniczają linie x=1 i x=e, ale co z resztą tych oznaczeń ?

Z góry dzięki
23 sie 00:25
Tomek.Noah: mysle ze to bedzie tak ∫2xlnx−lnxdx w granicach od 1 do e ale nie jestem pewien bo zasypiam xD
23 sie 00:38
Miraclepl: Też w ten sposób "na brudno" obliczyłem ale nie jestem pewien dlatego pytam : )
23 sie 00:40
Artur z miasta Neptuna:
są dwie możliwości zapisu, ktore sprowadzają się do tego samego,
albo jak Tomek napisał, albo:
∫ ∫ dy dx
z odpowiednio ustawionymi granicami całkowania (calką wewnętrzną zawsze jest ta, ktorej granice
są 'zależne' od drugiej zmiennej ... w tym przypadku y zależne od x)
23 sie 00:43
Bogdan:
Tak jest, jak podał Tomek.Noah z małą poprawką zapisu:
∫1e (2xlnx − lnx) dx
− chodzi o nawiasy
23 sie 00:48
Miraclepl: Narazie nie przerabiałem całkowania podwójnego bo chyba o tym Artur pisał ale już wszystko
rozumiem. Dziękuje za pomoc
23 sie 00:56