naszkicuj wykresy odpowiednich funkcji
sebo.: a) y=−5x2 +7 i y=3
21 sie 16:48
sebo.: i okresl ile punktów wspolnych ma podana parabola i prosta
21 sie 16:48
Artur z miasta Neptuna:
No to wstawiasz znak =
przerzucasz wszystko na jedna strone i obliczasz delte
21 sie 16:53
Artur z miasta Neptuna:
Inny sposob (bardziej wyrafinowany)
liczysz wartosc paraboli w wierzcholku.
Jezeli wieksza od 3 to sa dwa punkty
jezeli rowana 3 to jeden punkt
jezeli mniejsza niz 3 to nie ma punktow wspolnycj
21 sie 16:54
sebo.: oblicz dla przykładu. bo nie wiem czy dobrze robie.
21 sie 16:57
Eta:

1/ sposób na rys.
| | 4 | |
2/sposób 3=−5x2+7⇒ 5x2= 4 x2= |
| −− dwa rozwiazania , różniące się znakami |
| | 5 | |
21 sie 16:57
sebo.: i w tym przypadku dokładnie tak samo y=0,6x
2−5 i y =−10.
21 sie 17:00
sebo.: 

?
21 sie 17:20
Eta:

Teraz odpowiedz sama na zadane pytanie
21 sie 17:23
picia:
a zrobiles wykres
21 sie 17:24
sebo.: dokładnie tak samo, dzięki
21 sie 17:24
Eta:
Dzisiaj
miłosz ze
szklanki przeistoczył się w
sebo
21 sie 17:25
Eta:
i jeszcze w
ock
21 sie 17:26
sebo.: jestem dzisaj pierwszy raz na tym forum, ale ok. wiec robi się tak samo tylko ze jest na osi
(−) tak ?
21 sie 17:27
ock: wypraszam sobie zadnym Miloszem ze szklanki nie jestem

w pt mam komisa z matematyki dlatego
staram sie jak najwięcej zrozumieć
21 sie 17:30
Eta:
Ok

sorry
21 sie 17:31