zadanie z dowodem
demo: Największy wspólny dzielnik dwóch liczb naturalnych wynosi 6, a najmniejsza wspólna
wielokrotność tych liczb jest równa 210. Znajdź te liczby.
NWD(x,y) = 6
NWW(x,y) = 210
x⋀ y ∊ N
Naprowadźcie mnie jakoś bo od 5 minut nic nie mogę wykombinować :c
22 sie 15:14
Timmy: NWD(x,y) * NWW(x,y) = xy
22 sie 15:17
anon: x = k * 6
y = m * 6
210 = k * 6 * m (druga szostka w rozkladzie wyeliminowana)
km = 35
stąd możliwe rozw: (k, m) = (1, 35), (5, 7)
x1 = 1 * 6 = 6
y1 = 35 * 6 = 210
x2 = 5 * 6 = 30
y2 = 7 * 6 = 42
22 sie 15:33
demo: Dzięki!

Dostałem rozwiązanie na tacy :c
22 sie 16:21
Mila: Mogłeś też rozłożyć 210 na czynniki pierwsze, wspólna wielokrotność "zawiera" wszystkie
czynniki jednej i drugiej liczby.. dalej pomyśl.
22 sie 18:41