odleglosc prostych l od k
pytanie..19: a)Napisz równanie prostej l prostopadłej do prostej k,
k: 5x−y+3=0 i przechodzącej przez punkt P(3;8)
k: y=5x+3
a
1*a
2=−1
5* a
2=−1
a
2=−1/5
l: y=−
15x+b P(xy) P(3;8)
8=−
15*3+b
8=−
35+b
b=8+
35
b=8
35
l: y=−
15x+8
35
czy to jest ok?
b) oblicz odległość prostej l od prostej k
tego juz w ogóle nie potrafie

jakieś wzory moglibyście podać?
z góry dziekuje
23 sie 16:28
ann: jest ok

a odleglosc miedzy prostymi to daloby sie policzyc tylko wtedy gdyby proste byly
rownolegle

a przy prostopadlych nie ma sensu
23 sie 16:41
pytanie..19: czyli nie ma na to żadnego wzoru?
23 sie 16:46
pytanie..19: w sumie też mi się wydaje dziwne to zadanie jednak...
23 sie 16:58