wart bezw
abc: rozwiąż Ix−1I+Ix+3I=4
czy przedziały w których należy rozpisać to równanie to
1.(−∞,−3)
2.<−3,1)
3.<1,+∞) ?
bo znalazłam inne nawiasy w tych przedziałach.
A jak rozwiążę to jak znależć końcowe rozwiązanie?
24 sie 08:45
Artur_z_miasta_Neptuna:
takie nalezy rozpatrzyć takie przedziały
1)
−(x−1) −(x+3) = 4 ⇔ −2x −2 = 4 ⇔ x=−3 brak rozwiązań
2)
−(x−1) + (x+3) = 4 ⇔ 4=4 ⇔ x∊<−3,1)
3)
(x−1) + (x+3) = 4 ⇔ 2x + 2 = 4 ⇔ x = 1 takie rozwiązanie należy do przedziału
ostatecznie: x∊<−3,1>
24 sie 09:13
abc: nie mogę pojąć ustalania tych przedziałów teoretycznie z definicji ale w niektórych zadaniach
nie zgadza się przedział otwarty z domknietym
24 sie 09:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
ogólnie się przyjmuje, że:
|x−p| = (x−p) ///brak zmiany znaku/// gdy x−p≥0 ⇔ x≥p
|x−p| = −(x−p) /// zmiana znaku// gdy x−p <0 ⇔ x<p
24 sie 09:30
Artur_z_miasta_Neptuna:
natomiast z której strony 'domkniesz' przedział w warunkach (czy z lewej czy z prawej) nie ma
to znaczenia większego, ponieważ gdy x=p to |x−p| = 0
24 sie 09:31
abc: to czy powyższe równanie mogę rozptrzyć w
1.(−∞,−3>,(−3,1>,(1,+∞) wychodzą jakieś głupoty
24 sie 09:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie wychodzą głupoty bo:
1)
−(x−1) −(x+3) = 4 ⇔ −2x −2 = 4 ⇔ x=−3 takie rozwiązanie nalezy do przedziału
2)
−(x−1) + (x+3) = 4 ⇔ 4=4 ⇔ x∊(−3,1>
3)
(x−1) + (x+3) = 4 ⇔ 2x + 2 = 4 ⇔ x = 1 brak rozwiązań w tym przedziale
ostatecznie: x∊<−3,1>
24 sie 09:54
abc: a w takich
1.(−∞,−3)
2<−3,1>
3(1,+∞)
24 sie 10:00
abc: a dlaczego 1) (−∞,−3> piszesz −(x−1)−(x+3) a nie −(x−1)+(x+3) przecież dla równych −3 już można
nie zmieniać znaku
24 sie 10:03
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale też mozna

bo |0| = 0 =
−0
24 sie 10:22
Artur_z_miasta_Neptuna:
natomiast dla całej reszty przedziału jest KONIECZNA zmiana znaku
24 sie 10:22
ania: dlatego najlepiej jest stosować się do klasyki i zamykać przedziały zgodnie z nierównością
czyli ≥0 i <0
24 sie 10:25
abc: prześledziłam kilka książek i tylko w jednej była konsekwencja z def. wtedy nie ma pomyłek bo
jak rozwiązałam we wspomianych przedziałach wyszło inne rozwiazanie uwzględniając skrajne
przypadki nawiasów
24 sie 10:25