proszę o pomoc
lolo: Witam chciałbym prosić o rozwiązanie tego zadanie bo w ogóle nie wiem jak sie do tego zabrać
,znam rozwiązanie bo to zadanie jest z książki ale nie wiem jak im to wyszło , a treść jest
taka :
Dla jakich wartości parametru p ciąg o wyrazie ogólnym
an = √4n2 + 3n +5 − (p*n + 1)
a) ma granice niewłaściwą minus nieskończoność
b) ma granice właściwą (oblicz tę granice)
24 sie 13:00
loitzl9006: | | 3 | | 5 | |
4n2+3n+5=n2(4+ |
| + |
| ) |
| | n | | n2 | |
lim
n→∞ √4n2+3n+5 − (p*n + 1) = lim
n→∞ √n2(4+3n+5n2) − (p*n + 1) =
lim
n→∞ √n2(4+0+0) − (p*n + 1) = lim
n→∞ 2n − p*n − 1 = lim
n→∞ (2−p)*n − 1
żeby ta granica była równa minus nieskończoność to współczynnik przy n musi być ujemny
żeby była granica właściwa to współczynnik musi być równy zero
24 sie 13:23