logarytmy
zadanie: 1.wskaz liczby dodatnie i liczby ujemne
log3, log0,13; log
0,52,3
2. do ktorego z przedzialow nalezy liczba a gdy
log
a5=2? jak zrobic te zadania
23 sie 20:25
Artur z miasta Neptuna:
log3 = x ⇔ 10
x = 3 ... to jakiego znaku jest x

dodatnie czy ujemne

albo prościej −−− jak wygląda wykres logarytmu o podstawie >1 ... a jak dla podstawy logarytmu
z przedziału (0,1)
23 sie 20:27
zadanie: gdy a>1 to funkcja jest rosnaca; a∊(0,1) to malejaca ale i tak nie rozumiem
23 sie 20:54
picia:
log
0,52,3=x
| | 1 | |
( |
| )x=2,3 jakie musi byc x ? |
| | 2 | |
albo inaczej: co bedzie jak za x bedziesz wstawiac 1,2,3 a co gdy −1,−2,−3?
23 sie 20:59
zadanie: a 2 zadanie?
23 sie 21:06
picia:
a pierwsze juz wiesz?
2)a2=5 no to pomysl, co zrobic by otrzymac a. pamietaj ze a>0 i ≠1
23 sie 21:08
Artur z miasta Neptuna:
drugie także −−− patrz wykres logarytmu
23 sie 21:13
pigor: ...
2.
loga5=2 i a>0 i a≠1 ⇒ a
2=5 ⇒ |a|=
√5 ⇒
a=√5 ≈ 2,2 , no to sprawdź
sobie do którego z przedziałów ta liczba należy, których nie podałeś, a − jak sądzę − gdzieś
tam masz

. ...
23 sie 21:13
zadanie: a mozna zrobic tak ze narysuje funkcje rosnaca i malejaca potem prosta y=2 i zobacze na ktorym
wykresie funkcji prosta y=2 przeciela sie z funkcja dla x=5(bo przyjalem ze x=5; log
ax)
23 sie 21:41
Artur z miasta Neptuna:
ale wykres log
a5 zależy od 'a' ... więc wykres wykresowi nie będzie równy
23 sie 21:44
Artur z miasta Neptuna:
albo inaczej ... narysowanie f(a) = loga5 nie jest taką łatwą sprawą
23 sie 21:45
zadanie: a jak to mozna zrobic za pomoca funkcji logarytmicznej?
23 sie 21:59
Bogdan:

log
a5 = 2
Czy widać odpowiedź na pytanie: do którego przedziału należy a?
23 sie 22:16
zadanie: a>1 tak
23 sie 22:19
Bogdan:
Tak

Nie potrzeba było tutaj obliczać wartość a, mimo, że jest to prosty rachunek.
Wystarczyło na podstawie wykresu funkcji logarytmicznej określić przedział dla a,
bo takie było pytanie w zadaniu.
23 sie 22:25