Oblicz prawdop. że w liczba 3cyfrowa jest patrzysta, jedną z jej cyfr jest 7
Wojtek: Używając różnych cyfr ze zbioru Z {3,4,5,7,9} utworzono liczbę trzycyfrową.
Opisz przestrzeń zdarzeń elementarnych. Oblicz prawdopodobieństwo, że:
a) Jedną z cyfr jest 7.
b) Jest to liczba parzysta.
moje rozwiązanie, dobre?
|Ω| = 5*4*3
a)
|AB| = (1*4*3) + (4*1*3) + (4*3*1)
P=|A|/|Ω|
|B| = (4*3*1)
P=|B|/|Ω|
motywuję to tak:
losujemy różne cyfry, więc liczba 333 odpada, dlatego Ω to 5 możliwości wylosowania 1 liczby *
4 możliwości wylosowanie 2giej * 3 możliwości wylosowania 3ciej cyfry
a) szukamy liczb postaci "7xx", "x7x", "xx7", czyli odpowiednio 1,2 albo 3 cyfrę mogę wylosować
na 1 sposób, drugą na 4, trzecią na 3. Jako że 3 układy są dobre, dodajemy 3 razy to samo; w
punkcie b) jest podobnie, tylko że 4 musimy mieć na ostatnim miejscu i to jest jedyny dobry
układ
23 sie 19:43
loitzl9006: dobre rozwiązanie
23 sie 19:49
konrad: pomijając, że powinno być |A| nie |AB| , to jest ok
23 sie 19:50
Wojtek: No to fajnie, literówka

Na początku myślałem, że a i b będą takie same i dlatego
23 sie 19:53
Eta:
23 sie 20:39