Wzór ogólny na styczną do okręgu
Marek: Witam,
Okrąg o środku S(x0,y0) jest opisany równaniem (x−x0)2 + (y−y0)2 = r2.
Z punktu P(a,b) wyprowadzono styczne do powyższego okręgu.
Istnieje jakiś ogólny wzór na styczną do dowolnego okręgu z przechodzącą przez dowolny punkt
poza okręgiem ( tak jak podałem przykład powyżej) ?
22 sie 00:37
ania:
z równania (x−x0)2 + (Ax+b−Aa−y0)2−r2=0 wyznaczasz deltę
z faktu że delta =0 wyznaczasz A
równanie stycznej to y=Ax+b−Aa
jak masz konkretne wartości liczy się to szybko, na wzorach ogólnych raczej niekoniecznie ;>
22 sie 08:53