Układ równań z wartością bezwzględną
Bajka: Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu układu równań metodą algebraiczną:
|x−y|−y=2
x−3y=6
21 sie 18:03
Artur z miasta Neptuna:
z drugiego równania masz: x = 6+3y
podstawiasz do pierwszego i masz: |6+3y−y|−y = 2 ⇔ |6+2y|−y=2
dwa przypadki (gdy 6+2y≥0 i gdy <0)
i rozwiązujesz
21 sie 18:06
Bajka: Dzięki za szybką odpowiedź
21 sie 18:13
Bajka: czy to ma być tak:
|2y+6| = 2y+6 dla y≥−3
−2y−6 dla y<−3
2y+6−y=2 v 2y+6−y=−2
y=−4 v y=−8
21 sie 18:50
Artur z miasta Neptuna:
a jaka jest ostateczna odpowiedź (pamiętaj o warunkach jakie założyłaś dla poszczególnych
przypadków

)
21 sie 19:16
Artur z miasta Neptuna:
i źle masz tą drugą
2y+6+y = −2
lub −(2y+6) −y = 2 <−−− jedna linijka więcej, ale masz pewność że się nie pomylisz
21 sie 19:18
Bajka: Czyli drugi przypadek to:
−(2y+6)−y=2
−2y−6−y=2
−3y=8
y=−2 2/3
tzn. układ sprzeczny?
21 sie 19:31
Artur z miasta Neptuna:
tak
brak rozwiązań ... koniec zadania
21 sie 19:32
Bajka: Wielkie dzięki
21 sie 19:33