21 sie 20:44
Eta:
Poczekaj, cierpliwie, Jakub z pewnością umieści ten arkusz w temacie matur!
21 sie 20:57
tomek: Nie wie ktoś czasem czy była/będzie matura poprawkowa ale rozszerzona z matematyki?
21 sie 21:08
Saizou : zad 1.
k
2 jest o 10% większe do k
1, zatem k
2=1,1k
1
zatem
P
k2=(1,1k
1)
2=1,21k
12
P
k1=k
12
| 1,21k12−k12 | |
| *100%=0,21*100%=21% |
| k12 | |
21 sie 22:33
Saizou : zad 2
9−5*38=(32)−5*38=3−10*38=3−2=9−1
21 sie 22:35
Saizou : zad 3
log327=x
3x=27
3x=33
x=3
log31 korzystając ze wzoru loga1=0
log31=0
zatem log327−log31=3−0=3
21 sie 22:41
Saizou : zad 4
(2−3√2)2=4−2*2*3√3+9*2=4−12√2+18=22−12√2
21 sie 22:43
Saizou : zad 5
f(x)=mx+2
f(−2)=0
0=−2m+2
2m=2
m=1
21 sie 22:45
Saizou :

zad 6
lx+4l≤7
x+4≤7 ⋀ x+4≥−7
x≤3 ⋀ x≥−11
x∊<−11:3>
21 sie 22:51
Saizou : zad 7
y=x
2+8x−14
21 sie 22:52
Saizou : zad 8
zbiór wartości czyli zbiór igreków, zatem odpowiedź B
21 sie 22:53
Tina: haha zdałam zdałam zdałam
21 sie 23:00
Saizou : zad 9
x(x+6)<0
x=0 lub x+6=0
x=−6
x∊(−6:0)
21 sie 23:02
Eta:
21 sie 23:05
Saizou : zad 10
x
6+x
3−2=0 zróbmy podstawienie x
3=t
t
2+t−2=0
Δ=1+8=9
√Δ=3
(t+2)(t−1)=0
(x3+2)(x3−1)=0
21 sie 23:09
Eta:
x6 −x3+2x3 −2=x3(x3−1) +2(x3−1)=(x3−1)(x3+2)
21 sie 23:13
Saizou : zad 11
zał:
(x−3)(x+2)≠0⇔x≠3 lub x≠−2
| | (x+3)(x−2) | |
ale żeby |
| =0 to licznik musi być równy zero zatem
|
| | (x−3)(x+2) | |
x+3=0 lub x−2=0
x=−3 lub x=2
zatem ma
dwa rozwiązania
21 sie 23:14
21 sie 23:17
Saizou : zad 13
a
n=a
1*q
n−1
18=36*q
2−1
18=36*q
1
18=36q
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a4=36*( |
| )4−1=36*( |
| )3=36* |
| =4,5 |
| | 2 | | 2 | | 8 | |
21 sie 23:20
Saizou : zad 14
z tw. Pitagorasa mamy że
7
2+a
2=13
2
a
2=120
a=
√120
21 sie 23:24
Eta:
| | a23 | | 18*18*18 | |
a4= |
| = |
| = 4,5 |
| | a12 | | 36*36 | |
21 sie 23:24
Saizou :

zad 15
21 sie 23:27
Bogdan:
zad. 13
| | 18 | | 1 | | 1 | | 1 | |
q = |
| = |
| , a4 = 18 * q * q = 18 * |
| * |
| = 4,5 |
| | 36 | | 2 | | 2 | | 2 | |
21 sie 23:28
Eta:
21 sie 23:30
Saizou :

zad 16
a
2+6
2=14
2
a
2=160
a=√160=4√10
21 sie 23:30
Saizou : zad 17
z tw o kącie wpisanym i środkowym mamy że
21 sie 23:33
Eta:
Ale się zawziąłeś
21 sie 23:36
Saizou :

zad 18
21 sie 23:37
Saizou : Eto ciekaw jestem czy zdam

zad 19
z prostopadłości prostych mamy że
a
1*a
2=−1
−a
2=−3
a
2=3
P=(0:0)
0=3*0=b
b=0
ostatczenie wzór prostej to l:
y=3x
21 sie 23:41
Bogdan:
zad. 18
| | 1 | |
Nie potrzeba tutaj wyznaczać h (to jakaś powszechna maniera), przecież r = |
| a√3 |
| | 6 | |
| | 1 | |
W tym zadaniu r = |
| *24√3*√3 = 12 |
| | 6 | |
21 sie 23:43
Eta:
Za dużo tych "drobiazgów" ( czasu Ci zabraknie

zad 19 prosta jest postaci y= ax ( niepotrzebnie wyznaczasz "b"
21 sie 23:44
Eta:
| | a√3 | |
Zad; 18 r= |
| to r=..... |
| | 6 | |
21 sie 23:45
Bogdan:
zad. 19
Prosta przechodząca przez początek układu współrzędnych ma równanie y = ax
Tu od razu widać (na podstawie warunku prostopadłości), że a = 3, a więc y = 3x
21 sie 23:45
Eta:
21 sie 23:45
Saizou :

zad 20
x
2=7
2+3
2
x
2=58
P=x2=58
21 sie 23:47
Saizou : wiem że można by zastosować wzór na dł. docinak w układzie współrzędnych
21 sie 23:48
Saizou : zad 21
S=(a:b)
r2=(x−a)2+(y−b)2
100=(x+4)2+(y−6)2
a=−4
b=6
S=(−4:6)
21 sie 23:51
Saizou :

zad 22
V=a
3
64=a
3
a=4
Pc=6*a2=6*42=96
21 sie 23:54
Saizou : zad 23
| | 1 | | a2 | | a√3 | | √3 | |
V= |
| *π* |
| * |
| = |
| a2π |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 8 | |
22 sie 00:03
22 sie 00:03
Eta:
22 sie 00:04
Saizou : zad 24
2000 , 2800 ,
3400 , 3600 , 4200 ,8000
| | 3400+3600 | |
mediana= |
| =3500 |
| | 2 | |
22 sie 00:05
Eta:
w mianowniku 24
22 sie 00:05
Eta:
Oczywiście w zad, 23
22 sie 00:07
Saizou : tak przeliczyłem to jeszcze raz i teraz mi się zgadza
22 sie 00:08
Saizou : zad 25
Ω=={1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,14}=15
A={4,8,12}=3
22 sie 00:10
Saizou :

zad 26
x
2−8x+7≥0
Δ=64−28=36
√Δ=6
x∊(−∞:1>∪<7:+∞)
22 sie 00:14
Saizou : x3−6x2−9x+54=0
x2(x−6)−9(x−6)=0
(x−6)(x2−9)=0
(x−6)(x+3)(x−3)=0
x=6 lub x=−3 lub x=3
22 sie 00:17
Eta: zad26 (bez delty)
x2−8x+7 = (x−1)(x−7) ≥0
22 sie 00:17
Saizou : zad 28
a
1=3
a
4=15
15=3+3r
12=3r
r=4
a
6=3+5*4=23
22 sie 00:21
Saizou : zad 29
AD=h
BC=a =6
| | 1 | | 36 | | 1 | |
P= |
| *62*sin30= |
| * |
| =9
|
| | 2 | | 2 | | 2 | |
9=3h
h=3
22 sie 00:24
Saizou : zad 30 na razie ominę (ale wrócę)
zad 31
Zał :c<0
Teza: trójmian: x2+bx+c ma dwa miejsca zerowe
Dowód:
Δ=b2−4c
iloczyn −4*c jest zawsze dodatni, zatem delta jest dodatnia, wówczas trójmian ma dwa różne
miejsca zerowe
ckd
22 sie 00:36
Jakub: Łał szybcy jesteście

Ja dopiero 6 zadań dodałem
3513.
22 sie 00:52
Saizou : ja jestem już zmęczony ale jutro dokończę więc mówię dobranoc
22 sie 00:59
Neko: Zadanie za 5 punktów
vt=114
(v−9,5)(t+2)=114
vt+2v−9,5t−19=vt /−vt
2v=9,5t+19/*2
4v=19t+38/:4
v=194t+9,5
Podstawiamy do do 1 równania i mamy
19t2+38t−456=0
Δ=1444+34656=1902
t1={−38+190}{38}=4
t2={−38−190}{38}=−6
t2 odrzucamy bo czas nie może być ujemny
4v=114
v=28,5
Odp 28,5 km/h
22 sie 08:34
Saizou : zad. 32
dł. odcinak AC=
√(1−2)2+(1−9)2=
√65
teraz narysujmy okrąg w środku C i promieniu AC
napiszmy wzór okręgu
(x−1)
2+(y−9)
2=65
tworząc układ równań
(x−1)
2+(y−9)
2=65
2
Obliczając otrzymujemy
x
1=2 y
1=1
oraz
| | 34 | | 17 | |
Zatem szukany punkt "B" ma współrzędne ( |
| : |
| ) |
| | 5 | | 5 | |
22 sie 10:10
Bogdan:
Zadanie 34. (5 pkt)
Kolarz pokonał trasę 114 km. Gdyby jechał ze średnią prędkością mniejszą o 9,5 km/h,
to pokonałby tę trasę w czasie o 2 godziny dłuższym. Oblicz, z jaką średnią prędkością jechał
ten kolarz.
Takie zadanie (chodzi o sposób rozwiązania) jest prawie w każdym arkuszu maturalnym.
Proponuję następujący zapis rozwiązania tego zadania.
Oznaczenia (koniecznie):
v − rzeczywista prędkość kolarza, v > 0
t − rzeczywisty czas jazdy kolarza z prędkością v, t > 0
(v − 9,5) − planowana prędkość kolarza, v − 9,5 > 0
(t + 2) − planowany czas jazdy kolarza z prędkością (v − 9,5), t + 2 > 0
( * ) vt = 114
| | 19 | | 19 | |
(**) (v − |
| )(t + 2) = 114 ⇒ 114 + 2v − |
| t − 19 = 114 ⇒ |
| | 2 | | 2 | |
| | 19 | | 4 | |
⇒ |
| t = 2v − 19 ⇒ t = |
| v − 2 |
| | 2 | | 19 | |
(wyznaczamy t, a nie v, bo pytanie w zadaniu dotyczy v)
| | 4 | |
( * ) |
| v2 − 2v − 114 = 0 /*19 ⇒ 4v2 − 38v − 2166 = 0, |
| | 19 | |
Δ = 36100,
√Δ = 190
| | 38 − 190 | | 38 + 190 | |
v = |
| < 0 lub v = |
| = 28,5 |
| | 8 | | 8 | |
(t nie wyznaczamy, bo nie potrzeba)
Odp.: v = 28,5 km/godz.
22 sie 10:51
Grześ1992:

|AC|=a ; |CE|=a/2
P
ACD=ah ; P
CDE=ah/2
P
rombu=2ah
22 sie 11:03
Saizou :

zad 33
| | 8√3 | |
trójkąt ACS jest równoboczny o boku 8 zatem SP=h= |
| =4√3
|
| | 2 | |
AC=8 i jest przekątną kwadratu ABCD zatem bok tego kwadratu wynosi AD=AB=4
√2
z tw. Pitagorasa mamy że
(2
√2)
2+(4
√3)
2=lKSl
2
lKSl
2=56
KS=
√56=2
√14
| | SP | | 4√3 | | √42 | |
sinα= |
| = |
| = |
| |
| | KS | | 2√14 | | 7 | |
22 sie 11:07
Grześ1992: PACD=ah/2 PCDE=ah/4
Prombu=ah
Prombu/PCDE = 4
sorki zgubilem cos po drodze heh
22 sie 11:08
Saizou :

zad 30
zał: rysunek
teza: P
ABCD=4P
CDE
dowód:
P
ABCD=2P
ACD
zauważmy że h jest wysokością ΔACD i ΔCDE
zatem
P
ACD=2P
CED
wówczas
P
ABCD=2*P
ACD=4P
CDE
cnu
22 sie 11:33
Bogdan:
Podam ciekawostkę związaną z zadaniem 33 o ostrosłupie.
W ostrosłupie prawidłowym n−kątnym:
β − miara kąta nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy,
α − miara kąta nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy,
α, β są kątami ostrymi.
| | π | |
zachodzi zależność: cos |
| * tgα * ctgβ = 1 |
| | n | |
| | 180o | |
albo biorąc miary kątów w stopniach: cos |
| * tgα * ctgβ = 1 |
| | n | |
W zadaniu nr 33:
β = 60
o, n = 4 (bo jest ostrosłup prawidłowym czworokątnym)
| | 180o | | √2 | | √3 | |
cos |
| = cos45o = |
| , ctg60o = |
| |
| | 4 | | 2 | | 3 | |
Mamy więc równanie:
| √2 | | √3 | |
| * |
| * tgα = 1 / *√6 ⇒ |
| 2 | | 3 | |
| | √6 | | √42 | |
⇒ tgα = √6 ⇒ sinα = |
| = |
| |
| | √7 | | 7 | |
22 sie 12:20
akacja: Gdy w zad 34 zapisałam xy=114 bez znaku mnożenia to dostanę 1 punkt czy nie
23 sie 11:10
akacja: x3−6x2−9x+54=0
x2(x−6)−9(x−6)=0
(x−6)(x2−9)=0 Jeśli doszłam do tego momentu a potem zamiast rozbić napisałam x1 6 x2 nie ma to
będzie 1 czy 0
23 sie 11:13