Zdarzenia losowe A i B są zawarte w przestrzeni Ω i A⊂B. Wiedząc, że p(A∩B)...
Konkordia: Zdarzenia losowe A i B są zawarte w przestrzeni Ω i A⊂B. Wiedząc, że p(A∩B)=0,3, oblicz P(A).
Proszę o pomoc, nie mogę sobie poradzić z tym zadaniem
24 sie 18:33
loitzl9006: Zapis A⊂B oznacza, że zbiór A jest podzbiorem zbioru B.
Inaczej mówiąc, zbiór B przechowuje w sobie cały zbiór A.
Jeszcze inaczej: nie ma takiego elementu, który należy do A i jednocześnie nie należy do B.
Wniosek: P(A)=?
24 sie 18:58
Eta:

A⊂B to A∩B= A ⇒P(A)= P(A∩B)= 0,3
Pozdrawiam
24 sie 19:55
Patryk:

P(A)=P(A∩B)
P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A)=P(B)=0,9
P(B')=1−0,9=0,1
24 lut 20:03