Geometria
Angelika: 1.Oblicz pole kwadratu wpisanego w okrąg o promieniu 8 .
2.Promień okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny jest równy pierwiastek z 3 oblicz długość boku
tego trójkąta.
23 sie 12:05
Ted: zrob sobie rys.kwadratu w okregu,
srednica okregu to 2 promienie wiec 2x8=16
16 to przekatna kwadratu,
mozesz dalej z wzoru na przekatna d=a pierwiastek z 2 obliczyc bok "a" kwadratu,
a potem jego pole
23 sie 12:10
Ted: 2.
zrob rys.pomocniczy − w trojkacie ma byc okrag,
trzy promienie r to wysokosc h trojkata,
wiec h= 3 pomnozone przez pierw. z 3.
ponadto h takiego rownobocznego trojkata ma swoj wzor:
h= a pierw.3 / 2
na koniec:
majac h=3 pierw.z 3
i
h=a pierw.z 3 / 2
przyrownaj te h
i z rownania (proporcja, na krzyz mnozysz) dostaniesz bok a
23 sie 12:21
Angelika: Wielkie dzięki Ted a pomógł byś też w kilku innych zadaniach?Ponieważ mam poprawkę i zostały
mi własnie zadania tego typu. do rozwiązania i zrozumienia ich .
23 sie 12:30