oblicz granice funkcji
krystian: lim x5−1/x−1
x→1
9 gru 18:29
zefir:
x5 −1= ( x −1)( x4 +x3 +x2 +x +1)
skróć ( x −1) w liczniku i mianowniku
więć: lim ( x4 +x3 +x2 +x +1)= 5
x → 1
9 gru 18:33
krystian: wielkie dzieki

pzdr
9 gru 18:34
zefir:
9 gru 18:34
AS: Protestuję!
W postaci podanej granica wynosi
15 − 1/1 − 1 = 1 − 1 − 1 = −1
9 gru 18:39
AAA: AS − odpowiedź podana przez zefira (5) jest poprawna!
23 cze 15:03
Kaśka : a skąd się wzięło to ( x4 +x3 +x2 +x +1)
22 sie 18:44
Mila: (x5−1):(x−1)=x4 +x3 +x2 +x +1
22 sie 19:21
Maslanek: Obliczanie granicy z reguły Hospitala można zastosować prawie zawsze?
| | x5−1 | | 5x4 | |
lim (x→1) |
| = [H] lim (x→1) |
| = 5. |
| | x−1 | | 1 | |
Hm?
22 sie 21:49
Maslanek: Dobra

Błędnie policzona granica
22 sie 21:49
Maslanek: Poprawka
| | x5−1 | | 5x4(x−1)−(x5−1) | |
lim (x→1) |
| = lim (x→1) |
| = |
| | x−1 | | (x−1)2 | |
| | 4x5−5x4+1 | |
= lim (x→1) |
| . |
| | (x−1)2 | |
Czyli bez sensu
22 sie 21:50
Maslanek: A nie...
Dobrze było −,−
Już się wszystko pierniczy po pewnym czasie

. Nie liczymy w końcu pochodnej funkcji, tylko
pochodną funkcji w liczniku i mianowniku

Także pierwsze dobrze.
Można to stosować zawsze? (no nie licząc modułów?)
22 sie 21:51
Bogdan:
Potwierdzam zdanie
Asa,
przecież
krystian zapisał swoje zadanie w postaci:
x→1
Domyślam się, że powinno być:
x→1
ale takiego zapisu
krystian niestety nie podał.
Jak długo można apelować o porządne zapisywanie podawanych zadań?
22 sie 22:12
b.: > Można to stosować zawsze?
Nie, ale można np. wtedy gdy licznik i mianownik dążą do 0 i istnieje granica ilorazu
pochodnych. Czyli tutaj można było.
@AS, tutaj:
152670 jest podobny zapis i też nikt się nie przejmował...
22 sie 22:13
Basia:
@b ad.2 a szkoda !
23 sie 02:25